16-åring hackade Nasa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-11

Svensk pojke jagas av FBI misstänkt för dataintrång

Dataintrånget mot Uppsala universitet var bara en övning.

Nu misstänks 16-åringen för att ha hackat sig in i Nasa.

Brottet kan bli början till en framgångsrik karriär.

I en välorganiserad attack, troligen av flera hackare, angreps tusentals nätverk samtidigt.

Däribland känsliga nätverk som tillhör Nasa, amerikansk militär och dataföretaget Cisco.

Datorer togs i beslag

Hackarna kom bland annat över uppgifter som skulle kunna användas för att stoppa stora delar av internet. Enligt New York Times upptäcktes attacken redan förra våren, men inte förrän nu tror sig den amerikanska polisen ha hittat källan - en 16-åring från Uppsala.

Nu jobbar FBI tillsammans med den svenska polisen för att nysta upp hackarhärvan. 16-åringen misstänks ha gjort dataintrång mot Uppsala universitet i samma veva som den stora attacken. Hans datorer har tagits i beslag, men han har ännu inte hörts om den internationella attacken.

Hackar för skojs skull

-Vi har inte fått någon formell begäran från USA i den delen, däremot har vi haft kontakt med FBI med anledning av uppgifterna, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Ofta hackar man för att få ett anseende, men det blir allt vanligare att hackare gör det för pengar. Det berättar Jonathan James som var med och spårade ett av de första mejlvirusen, Melissa. I dag studerar han, men får fortfarande i uppdrag av företag och myndigheter att utreda it-brott.

"Det är för äran"

-I det här fallet tror jag att det är för äran, i synnerhet med tanke på att det är en så ung kille. Det är en slags herre på täppan: vem kan och vågar mest och kommer undan med det, säger han.

Men även den som åker fast kan bli framgångsrik.

- Det är lite nedslående, men de som begår allvarliga it-brott blir ofta anställda direkt av företag som vill utnyttja deras kompetens.

Så kan attacken ha gått till

Eva Buskas

Följ ämnen i artikeln