”Ensidig information om digital-tv”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-10

Digitalombudsmannen kritisk mot statens info om det nya systemet

Digital-TV är en fråga som berör – och oroar – många.

Aftonbladets digitalombudsman Peter Pettersson finns här för att räta ut alla frågetecken.

Göteborgaren säger: Exakt vad innebär det att det analoga nätet släcks ner? Måste man skaffa digitalbox osv...

   Peter Pettersson säger: Hej, När man går över till digital-tv släcks de gamla analoga sändarna ned för gott. Då blir de omöjligt att se på tv via vanlig antenn utan en digitalbox. Har man kabel-tv eller parabol kan man dock fortsätta att titta som vanligt. Släckningen av det analoga nätet började på Gotland den 19 september och våren 2007 ska den vara genomförd i hela landet.

Erik säger: Hej Peter! Vad ser Du som den största fördelen med digital-TV?

   Peter Pettersson säger: Den största fördelen för den enskilde tittaren är bättre bild- och ljudkvalitet. Det blir också billigare att underhålla det nya digitala tv-nätet vilket kan frigöra mer licenspengar till SVT att använda för programproduktion och förhoppningsvis bättre tv.

Anchorman säger: Jag har parabol och ser SVTs kanaler genom att betala till Viasat. Varför måste jag betala TV licens också??

   Peter Pettersson säger: Det är ett politiskt beslut. Lagen säger att man ska betala så kallad mottagaravgift om man innehar en tv. Det betyder att man ska betala avgiften även om tv:n inte används till annat än att se på video och/eller dvd med.

cs säger: Hej! Varför ha så bråttom? Varför inte vänta med digital-TV tills det är mer utarbetat och fungerar överallt?

   Peter Pettersson säger: Ja, det kan man fråga sig. Sverige kommer att bli ett av de första länderna i Europa att helt införa digital-tv. Finland är före, Tyskland och Frankrike är på gång, men där kommer genomförandet att dra ut på tiden till 2010 ungefär.

Edrik säger: Har levererantörer såsom Kabelvision några skyldigheter i vad det gäller att leverera utbud till tittaren? Kan dom ta betalt för "gratiskanaler"?

   Peter Pettersson säger: hej, det där är en stridsfråga där man har olika uppfattningar. Men de nya reglerna säger att boende i hus som har kabel ska ha rätt till SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen/Kunskapskanalen och TV4 utan särskild avgift enligt den så kallade "must carry"-principen.

Butiksbiträde säger: Hej Peter! Jag arbeter i butik och säljer en hel del boxar.. har hört att det kommer komma en form av multibox, som man kopplar in i det analoga systemet hemma.. funkar detta bra och fungerar det med flera tv apparater inkopplade..?

   Peter Pettersson säger: Hej, De multiboxar jag känner till saknar så kallade CA-moduler, dvs möjlighet att ansluta ett smartcard för till exempel ett abonnemang på Boxers kanalutbud. Det innebär att de bara kan användas för att distribuera de digital gratiskanalerna till vanliga tv-apparater. Problemet i dag är att rättighetsinnehavarna kräver ett smartcard till varje apparat som kan kan koda av en digital sändning för att undvika pritakopiering och att man delar på ett abonnemang.

Patrick säger: När tror du vi får se digitalboxar som kan koda av flera kanaler samtidgt, för att t.ex spela in en kanal och titta på en annan?

   Peter Pettersson säger: Hej Patrick, de är redan på gång. Under hösten/vinter är minst tre modeller på väg ut på den svenska marknaden. De blir dock lite dyrare eftersom de är försedda med en hårddisk där man lagrar den kanal man inte tittar på. Prismässigt kommer de troligen att landa i samma nivå som dvd-inspelare.

Teknikintresserad säger: Utrymmet i marknätet är begränsat, vilket också begränsar inte bara antalet kanaler utan också möjigheterna till att sända HDTV. Hur ska man kunna tillgodose framtidens TV-tittande med redan inbyggda begränsningar!!

   Peter Pettersson säger: Hej, du har rätt. AV det skälet kommer HDTV inte att komma i det digitala marknätet förrän man släckt alla analoga sändningar. De frekvenser som analoga SVT2 och TV4 i dag tar upp måste frigöras för att det ska gå att sända HDTV. Det kommer provsändningar av HDTV i SVT, bl a under fotbolls-VM i Tyskland nästa sommar.

Irma säger: tänkte köpa en LCD - ska man höpa en HDTV eller är det ännu för tidigt?

   Peter Pettersson säger: Hej Irma, Jag tycker att man ska kräva att en ny platt-tv man köper i dag ska vara klar för HDTV eller HD-ready som det står på etiketten. En tv för 10 000 eller mer har man säkert tänkt ha 8-10 år och under den tiden kommer HDTV att vara igång.

Trilenium säger: Varför skickat staten inte ut grundlig information om fördelar och nackdelar mellan de olika operatörerna för digital-tv. Boxer kan t.ex. långt ifrån ha samma kanalutbud som canal digital och viasat, medan de sistnämnda kräver en parabol...

   Peter Pettersson säger: Den information staten sänder ut är ensidig och rätt politiskt färgad. Marksänd digital-tv gillas mest av politiker som vill ha kontroll över tv-sändarna. Boxer är ju dessutom halvstatligt och ägs av statliga Teracom som ansvarar för tv-sändingarna. Staten har inte så stort intresse av att marknadsföra konkurrenter över vilkas utbud man inte råder. Men både Canal Digital och Viasat finns även att få via kabel och bredbands-tv i dag.

MajorTom säger: Hej, varför har Sverige valt ett kodningsystem (Viaccess)som skiljer sig från majoriteten av övriga europeiska länder?

   Peter Pettersson säger: Hej, exakt varför vet jag faktiskt inte. Målet har varit att hitta ett system som är förhållandevis svårt att knäcka så man slipper priatkort. Men det har ju inte lyckats så bra. Det går att skaffa piratkort till Boxer för den som så önskar även om det inte är lagligt.

Tittut säger: Jag bor i bostadsrätt, behöver jag då en egen digitalbox eller står fastighetsägaren för det? Ska påpeka att nu har vi kabel TV

   Peter Pettersson säger: Hej, nej har du kabel i dag behöver du inte göra någonting. Det kommer att fungera på samma sätt även sedan de analoga sändarna släckts. Det är kabeltv-bolaget som ser till att omvandla den digitala signalen till analogt så att du kan se programmen i din tv.

Christel säger: Vi får väl inte bättre bildkvalitet innan HD-TV:n kommer? De TV-apparater vi har nu sätter väl gränsen för bildkvalitén i nuläget. Så i praktiken har vi ingen glädje av digital-TV förrän då? Eller?

   Peter Pettersson säger: Hej Christel, det är inte helt sant. Digital-tv ger bättre bildkvalitet på själva sändningen än analog sändning. Men den stora kvalitetsförbättringen kommer med HDTV som är mer än dubbelt så bra som dagens tv-bild.

Josef säger: Vilka är för och nackdelar med en Plasma resp, LCD tv??

   Peter Pettersson säger: Hej Josef, plasma dominerar i dag på alla större platta tv över 40 tum. Där är plasmatekniken bäst just nu. Men de är dyra och det finns risk att bilder bränner fast i skärmen och inte går att få bort, en bild på Canal Plus logga när tv:n står på över natten och de slutat sända och lagt ut en skylt istället. Talar man med branschfolk tror de att LCD kommer att ta över. Det har tidigare varit ett problem att använda LCD på större platta skärmar men där kommer nu ny teknik med flera LCD-chip som samverkar för att skapa stor bild. LCD kommer också över tiden snabbare att bli billigare undan för undan än plasman.

råbert säger: Vet du om det kommer att startas ett större utbud av (gratis)kanaler från SVT, jag tänker då närmast på kanaler som är inriktade på t.ex. sport, nöje, film o.s.v.

   Peter Pettersson säger: SVT har planer på flera nya kanaler. Det finns även andra aktörer som vill starta nya kanaler i marknätet och det pågår just nu en ansökningsrunda till departementet och runt nyår ska det vara klart vilka som får vara med på tåget.

aftonbladet.se