Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Stressa inte över prishöjningar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-27

Högre pris på elektronik tomt hot tror experterna

Annons från Hages tv & video där man aviserar prishöjning från första april.

Elektronikhandlarna vill att vi ska köpa nu – före prishöjningen.

Men det är bara ett tomt hot, tror branschexperter.

– Det är mera troligt att priserna ligger still istället för att fortsätta nedåt, säger it-analytikern David Larsson.

Redan i slutet av förra året när effekterna av den ekonomiska krisen började märkas kom de första varningarna från elektronikbranschen. Kronans fall mot den amerikanska dollarn och den japanska yenen skulle göra all hemelektronik dyrare.

Varnar för prishöjningar

Samma budskap upprepas dagligen i annonser i dagpressen. En del företrädare för elektronikbranschen varnar för prishöjningar på upp till 30 procent.

Men branschanalytiker som Aftonbladet.se talat med tror inte att det blir några höjningar alls i praktiken.

– Vi har haft den här situationen tidigare. Det vanliga är att priserna ligger stilla i stället för att som tidigare fortsätta nedåt. Höjda priser gör att man riskerar att tappa försäljningsvolym och det har man ännu mindre råd med i det här läget, säger David Larsson på analysföretaget IT Research. Han tror istället att effekterna av kronfallet får delas gemensamt av tillverkare, distributörer och butiker.

Utsatt bransch

På handelns utredningsinstitut (HUI) tror man dock inte att elektronikbranschen har råd med det.

– Det är en av de mest konkurrensutsatta branscherna i dag och man har i praktiken inga marginaler att ta av. Branschen hade lönsamhetsproblem redan under högkonjunkturen. Det man tjänar pengar på är extraförsäkringar och kreditgivning, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

Pressade inköpspriser lösning

Han tror att branschen i stället får försöka pressa sina inköpspriser för att undvika prishöjningar.

– Förutsättningarna för det är rätt goda. Under början av året har den japanska elektronikexporten till Europa halverats. Så det borde gå att förhandla till sig bättre priser med tanke på det, säger Jonas Arnberg.

För prishöjningar tror han inte är lösningen.

– Tvingas man höja priserna kommer man att få problem. Kanske inte att det går så långt som till konkurser, men det kan tvinga fram samgåenden, säger Jonas Arnberg.