Sverige på väg att missa IT-tåget

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-01

STOCKHOLM

IT-företaget M2S sällade sig i veckan till den långa rad konkursade IT-företag under året.

Dystra delår för andra tyder på att mer är att vänta.

Konkurserna är det yttre tecknet på det svenska IT-undrets kris. Det svenska försprånget håller snabbt på att tas igen.

När IT-propositionen skapades för två år sedan, fanns det anledning att tro att också infrastrukturen, bredbandsnätet, skulle betalas av operatörer och tjänsteföretag understödda av riskkapitalets aldrig sinande ymnighetshorn.

Men bubblan sprack, riskkapitalet tjackade spikskor och drog. Kvar står operatörer med stoppade planer och tjänsteföretag som dör i brist på nät och kunder.

Alla väntar

Ingen vill bygga, alla väntar. Bredband är på väg att bli en angelägenhet för storstadsområden och inte för landet i övrigt.

Detta trots att alla ändå är överens om att IT i grunden kommer att förändra vår vardag och vårt sätt att utveckla företag.

Då, för två år sedan, förklarade tidningen Newsweek med flera andra att Sverige är världsledande. Utländska företag bokstavligen slogs om att få flytta hit.

Sverige satt i vinnarhålet, för att här skapa en ny jätteindustri och sysselsättning.

I dag ringer det inte längre hos "Invest in Sweden" och vi har att förlita oss på gamla kända skakade märken. Ericsson, Volvo, ABB och några till.

Ser vi inte upp flyr också entreprenörsandan som IT-boomen skapade ut ur landet. De bästa idéerna är redan på väg att köpas upp. Digitalpennan Anoto för att ta ett exempel.

Att bita sig fast som världsledande kostar en aning politisk prestige och en säck pengar. Vi har knappast råd att avstå.

För att nå dit krävs till exempel att bredbandsnätet byggs ut för att ge den täckning som propositionen angav.

Asien satsar

Nätet är basen för operatörer att hyra in sig på, tjänsteföretag att sälja tjänster via och industrier att utvecklas kring. Ett nät lika viktigt som någonsin järnvägar och landsvägar vid förra seklets början.

Insikten kanske finns, men var är viljan.

I Singapore, Taiwan och jättelandet Kina finns en annan vilja. Det byggs för glatta livet, varje folkkommun i Kina ska inom några år ha en bredbandsförbindelse.

Gissa vart kapitalet styr med goda idéer i släptåg. Man kan se rubriken i Newsweek.

"Sweden missed the chance" eller nåt sånt.

Baksmälla

Riksbankschefen Urban Bäckström konstaterade i tisdags att "Den nya ekonomin" inte är död, men väl att den lider av svårartad baksmälla.

Varje ny epok behöver hjälp. Vad hade Volvo, Ericsson, SAAB, LKAB, skogsbolagen... Sverige varit om inte samhället byggt upp infrastrukturen?

Tror vi på IT-revolutionen och vill behålla det försprång vi möjligen ännu har krävs det rejäla tag för att genomföra den bredbandssatsning som är på väg att torka inne.

Först när grunden finns på plats kan man förvänta sig att någon vill ta över ägandet av IT-bolag och driva utvecklingen igen.

Positiva tidningsartiklar, TV-inslag och goodwill räcker inte för evigt.

Anders Lignell/TT