Lämna nallen hemma på semestern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-24

Att ringa hem från utlandet kan kosta dig hundralappar

Ska du på semester och tänker ta mobilnallen med?

Använd den med förnuft - det kostar nämligen skjortan att ringa. Att svara när kompisarna ringer hemifrån kan också stå dig dyrt.

Halva nöjet med en solsemester är att ringa hem till polarna i snålblåsten och beskriva stranden, det glittrande havet och den färgglada drinken. Det kan kanske till och med vara värt en slant, men bara ett par minuters samtal kan kosta dig hundralappar.

Branschtidningen Mobil har kollat och kan dessutom konstatera att prisskillnaderna mellan operatörerna är både stora och förvånande.

Dyra minuter

Turkiet kan vara billigt att resa till. Men att prata i nallen kostar som en bättre middag. Ett samtal på 5,4 minuter från Turkiet kostar enligt tidningen 109 kronor genom Telia.

Uppenbarligen räknar operatörerna med att spenderbyxorna är på under semestern. Visserligen kan man ta rätt på vad utlandssamtalet kostar via

bolagens listor. Men eftersom det enligt tidningen bara är Vodafone som räknat om priset till svenska kronor, är det inte helt lätt att räkna rätt i hastigheten.

Inte blir det lättare av att din operatör på hemmaplan kan ha avtal med flera operatörer på resmålet. Tro inte att det kostar samma, för det gör det inte. Tvärtom priset kan variera högst betydligt, liksom det kan skilja

prismässigt att skicka SMS med den ena eller andra operatören.

Kolla före

Den sparsamme gör klokt i att försöka undersöka saken noga före avfärden.

Kanske ska man tala hos en operatör och skicka SMS via en annan. Men det är inte lätt. Ett samtal till Telias utlandstjänst ger bara besked om vad det kostar att ringa i det fasta nätet.

– Man får kolla på platsen. Det kan bli dyrt så det bästa är nog att lämna telefonen hemma eller köpa ett kontantkort på platsen, säger kundtjänst till TT.

Men det finns fler fällor. Det finns något som kallas debiteringsintervaller också. Är intervallen en minut innebär det att du får betala för varje påbörjad minut. Även om samtalet varar i tre minuter och sju sekunder så debiteras du för fyra minuter.

Mer utgifter väntar dig som vill vara nåbar via nallen.

När kompisarna ringer för att snacka bort en stund på fredagskvällen ska du minnas att det är du som får stå för hela utlandsdelen av samtalet. Den som

ringer betalar fram till svenska gränsen.

Till exempel kostar det med Vodafone som operatör drygt 36 kronor att ta emot ett samtal på Malta, i Turkiet drygt 53 kronor och på avlägsna Maldiverna kostar det över 141 kronor att ta emot ett samtal på 5,4 minuter..

Bilförbud

Det kan bli ännu dyrare. Allt hänger på vem du har som operatör.

Har du kompisen med dig på resan och ni ringer varandra. Se upp, det blir utlandstaxa både för den som ringer och den som tar emot.

I Sverige gillar vi att köra bil och snacka i nallen samtidigt. Det kan bli en dyrbar läxa att upptäcka att det inte är tillåtet. I Israel råder till exempel totalförbud. I grannländerna Danmark och Norge eller i Storbritannien och Spanien går det bra om du använder handsfree, annars inte.

Ta semester från nallen

Krångligt och dyrt? Det tycker Post och telestyrelsen också som anser att de så kallade roamingavgifterna, det operatörerna tar ut av konsumenterna för att låta oss ringa över deras olika nät, är för höga.

Varför inte helt enkelt njuta av semestern genom att lämna nallen hemma. Måste du komma i kontakt med omvärlden finns det telefoner på plats och

Internetkaféer i snart sagt varje buske du kan tänkas hamna i.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln