PTS: Hotet mot nätet växer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-08-22

Staten ska hjälpa oss mot de farliga virusen

Hoten mot internet växer och alltfler it-säkerhetsföretag kan livnära sig på att täppa till hål på nätet. Nu vill också staten ta ett ökat ansvar.

– Man ska kunna lita på nätet, säger chefen för Post- och telestyrelsens nätsäkerhet.

Internet blir ett allt viktigare verktyg för både företag och privatpersoner. Med en ökad trafik på nätet ökar också möjligheterna till att förstöra eller begå brott via nätet.

Sedan i våras har svenska staten visat ett allt större intresse för att garantera säkerheten på nätet.

Post och telestyrelsens, PTS, avdelning för nätsäkerhet lägger ut information om nya näthot och länkar till webbplatser med motmedel. Chef för avdelningen är Anders Johanson.

Vad tror du om riskerna med det senaste viruset sobig.f?

– Vi har ingen information som gör att vi kan säga att ”i kväll går det åt fanders”. Samtidigt kan vi inte säga att det är ofarligt, säger Anders Johanson.

– Hittills har det inte skett några allvarliga skador, men många mejlservrar har blivit överbelastade. Man har varit tvungna att stänga systemen och sätta in motmedel, säger Anders Johanson.

Kommer sobig.f bli farligt?

– Det jobbas ju mycket på att mota detta.

Enligt företaget F-secure kommer viruset förmodligen att få nya egenskaper. Tror du att det kommer att stjäla lösenord och adresser som det kan skicka reklammejl från?

– Det går att göra sådana mekanismer men det kommer väldigt snabbt motmedel. Det gäller att uppdatera sitt antivirusprogram frekvent och ha brandvägg, säger Anders Johanson.

Växer hotet mot internet?

– Ja, hotet växer men det gör motmedlen också.

Ska man oroa sig över alla virushot?

– Man ska oroa sig om man inte har brandvägg eller ett uppdaterat antivirusprogram. Och man ska känna oro om man öppnar okända bilagor. Man ska inte bli nyfiken och öppna.

– För att vara på den säkra sidan bör man ha en reservkopia på datorns innehåll om man ändå skulle drabbas av virus.

PTS:s nätsäkerhetsavdelning har 25 anställda. Sveriges it-incidentcentrum är en del av avdelningen. Det är en sorts larmcentral som ska kunna varna och ge råd vid exempelvis virushot.

PTS nätlänkar

Tidigare artiklar

Läs också:

Malin Ekmark

Följ ämnen i artikeln