Stort test: Hitta bästa webbkameran

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-26

”Man får betala för kvalitet”

Gullig kamera. Säkert perfekt för att få barnbarnen på andra sidan jordklotet att titta in i kameran när de ska prata med morfar, men fick inget bra betyg i testet.

Billiga webbkameror duger att leka med, men inte mycket mer. Den som vill ha nytta av sin webbkamera ska välja en dyrare modell. Det visar Testfaktas laboratorietest av nio populära webbkameror.

Quickcam Pro 9 000 Bäst i test. Men smakar det så kostar det.

– Det här är en produkt där man får betala för kvalitet, säger Gösta Werner, testansvarig på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Tonåringarna har inte längre monopol på webbkamerorna. Numera har de blivit allt vanligare även bland andra datoranvändare. Det kommer säkert att märkas i tusentals julklappar.

Men hur bra är webbkamerorna?

Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, testa nio populära kameror. Den dyraste kostar runt tusenlappen medan den billigaste, från Teknikmagasinet, kostar dryga hundralappen.

Samtliga webbkameror har testats i fem olika moment, där bildkvaliteten, vägt tyngst.

– En annan viktig parameter vi testat är ljuskänsligheten. Ofta ändras ljusförhållandena när man använder en webbkamera. Det var ganska stora skillnader mellan kamerorna, säger Gösta Werner.

Dyrast bäst

Testets dyraste kamera, Quickcam Pro 9 000 från Logitech, var också den bästa. Kameran fick toppbetyg i fyra av fem moment. Enda plumpen var i momentet bildfrekvens, där Logitech har uppgett att webbkameran klarar 15 bilder per sekund medan testresultatet endast var tio bilder per sekund. Flest antal bilder per sekund, 30 stycken, klarade kameran från Creative.

Att webbkameror länge varit en produkt för barn och ungdomar syns tydligast på testets förlorare – X8. Visst är det roligt med kameran i ett gosedjur. Men kvalitet är inte lika bra.

– Ja, den håller inte alls samma kvalitet som de övriga. Det är sällan som pris och kvalitet hänger samman lika tydligt som i det här testet, säger Gösta Werner.

Bandbredd bromskloss

Den som vill använda webbkameran vid till exempel konferenser krävs bättre kameror än de billiga i det här testets. Ett par tillverkare som Testfakta talat med, säger att man åtminstone bör komma upp i prisklassen 800-1000 kronor för att klara en mindre webbkonferens. De bättre webbkamerorna har idag en upplösning på en megapixel eller mer.

Oavsett om man har en dyr eller billig webbkamera finns det en bromskloss, bandbredden. Hur bra webbkamera man än har så blir bilden långsam och ryckig om internetuppkopplingen är minimal.

Susanne Ståhl, testfakta

Följ ämnen i artikeln