Högupplöst till rimliga priser

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-01-22

Fyra topp-projektorer testade

HD-projektorer har rasat i pris den senaste tiden så nu har de flesta råd att få skarp hembio på riktigt.

Prylportalen har samlat ihop fyra av de allra populäraste modellerna som går att komma över till ganska rimliga pengar.

Niclas Lidström, testexpert på Prylportalen.

Med en växande marknad av högupplösta bildvisare som blu-ray och hd-dvd, för att inte tala om digital-boxar, mediecenterdatorer och spelkonsoler, finns det många skäl att satsa på en 720p-projektor som alltså klarar HD-upplösningen 1280x720 bildpunkter.

Visserligen kan man spara tusenlappar på en lågupplöst projektor men särskilt framtidssäker blir den inte och bildkvaliteten kan inte mäta sig mot en högupplöst motsvarighet när man blåser upp en ordentligt stor projicerad bild på 100 tum eller mer.

Bra vilken man än väljer

Prylportalen har testat fyra projektorer, i prisspannet 10 000 - 16 000 kronor, som alla fått mycket uppmärksamhet för sitt fina pris/prestanda-förhållande.

I den här prisklassen tillhör alla fyra projektorerna toppskiktet och alla har således belönats med högsta betyg.

Vilken man än väljer kan man alltså räkna med att få en riktigt bra presterande projektor även om skillnaderna, till exempel i ljusstyrka och kontrast, visserligen finns där.

Varför ska man då satsa på projektor? Det främsta skälet är naturligtvis att bara projektorn kan blåsa upp en bild till de 100 tum eller mer som krävs för att man skall få hemmabio på riktigt.

Även om en bra projektor fortfarande kostar en del blir priset per tum ändå riktigt lågt jämfört med bättre plasma och lcd-skärmar.

Kräver mörkläggning

Men det finns en del saker som talar emot projektorn. Framför allt kravet på mörkläggning som ju kan upplevas som besvärligt mitt på dagen.

Även om nyare modeller ger ifrån sig bättre kontrastvärden blir upplevelsen alltid bättre ju mörkare det är i rummet. En annan nackdel är att den dyra lampan måste bytas ut efter ett antal tusen timmar.

Vidare dras en del modeller med en ganska hög ljudnivå som kan upplevas som störande. Slutligen måste projektorn också placeras på en lämplig plats.

Om man inte vill belamra vardagsrumsbordet är takmontering ett bra alternativ men kanske inte så lockande för den tekniske novisen.

Bra komplement

Med allt detta i beräkning har många kommit fram till att en projektor ofta är ett komplement till exempelvis en vanligt bildrörs-TV.

Projektorn används till att se på långfilmer med och till vardags får den vanliga tv:n leverera nyheter och annat. På det sättet sliter man inte på lampan och förtar inte heller känslan av att stor bild är lite ”extra lyx”.

Vill du alltså ha största möjliga bild är en projektor det bästa alternativet. Att takmontera den är ett engångsprojekt och sedan är det bara att luta sig tillbaka och njuta.

Glöm inte bort ljudet bara. För en 100-procentig upplevelse ska bilden ackompanjeras av surroundljud från ett bra 5.1-system.

Kom ihåg duken

Projektorer finns verkligen i alla utföranden och prisnivåer så läs all information du kommer över för att ta reda på vad som passar just dig bäst innan du springer iväg och handlar.

Glöm till sist inte att inkludera en bra duk i budgeten också eftersom den bidrar i hög grad till den bildkvalitet du får ut.

Tänk på det här

Andreas Liebert (Prylportalen)