Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Det våras för läsplattorna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-08

Slutsåld Letto populärast

Pryl har testat fem av de nya läsplattorna.

Glöm boken – nu är det läsplattan som gäller.

Det hoppas åtminstone bokbranschen.

Men hur bra är läsplattorna? Pryl har testat.

E-böcker har funnits mer än ett tag redan. I hemkommunen har det gått att låna böcker i digital form från den lokala biblioteket sedan slutet av 90-talet. Men då var det i datorn, eller möjligen i en handdator typ Compaq Ipaq, som man kunde läsa böckerna.

Läsplattorna som nu poppar upp överallt på den svenska marknaden är mycket nyare. De har visserligen funnits i Usa i några år. Internetgiganten Amazon som säljer böcker och musik på nätet lanserade sin första läsplatta Kindle i slutet av 2007.

I Europa däremot är det först senaste året som de börjat komma på allvar.

Snabbt slutsåld

Här i Sverige lanserade nätbokhandlen Bokus och Norstedts den första läsplattan i för några veckor sedan: Cybook Opus. En läsplatta anpassad för svenska kunder med svenska menyer och hjälptexter.

Förlagsjätten Bonniers kontrade snabbt genom sin nätbokhandel Adlibris och lanserade läsplattan Letto, även den med svenska menyer, som sålde slut på några dagar.

— Ja, den tog slut och vi vet inte riktigt när vi kan få nya leveranser. Men vi har ett antal andra läsplattor i sortimentet istället, säger Per Svärdson, vd på Adlibris.

Läsplattorna är i princip enkla handdatorer med en skärm som är 5-6 tum. Skärmarna är monokroma som det heter på datorspråk. Det vill säga att de klarar svart och vitt. De saknar också bakgrundsbelysning. Något som kan vara ett problem i vissa fall. Men en viktig anledning till det är att bakgrundsbelysta skärmar drar mycket mera batteri och skulle kräva laddning oftare.

Saknar bakgrundsbelysning

De läsplattor som säljs i dag har en batteritid på upp till två veckor på en laddning. Det innebär att det är inga problem att läsa ut en bok utan att behöva ladda längs vägen.

Är då läsplattan ett verkligt alternativ till pocketboken till exempel? Det finns säkert de som hävdar att den inte är det. Men det går utmärkt att läsa på en läsplatta. Den kräver ungefär samma belysning som bok och väger ungefär lika mycket. Istället för hundöron sätter man digitala bokmärken och vill man passar flera av modellerna bakfickan på jeansen. Precis som en pocketbok.

Ur miljösynpunkt är e-böckerna nog att föredra. Inga träd, ingen pappersmassa, ingen trycksvärta, inga transporter, inga sopproblem. Fast å andra sidan inga antikvariat eller bokreor heller. Och det är en bit bort innan man lägger sig i hammocken utanför sommarhuset och somnar med en läsplatta över ansiktet.

Stödjer mp3

Flera av de läsplattor som finns i dag kan även spela upp mp3-filer. Så det går att lyssna på musik och ljudböcker också om man vill. Och i slutet av månaden ska Apples läsplatta Ipad finnas i butikerna. Den kan också användas för böcker och har en bakgrundsbelyst skärm så man kan läsa i sämre belysning också.

Det råder ingen brist på böcker. Det finns närmare 2 000 titlar tillgängliga för läsplattor i dag. Man kan köpa böcker på nätet och ladda ned dem för att sedan föra över dem till läsplattan med en usb-sladd. Det går också att låna e-böcker på ett stort antal bibliotek runt om i landet. Lånade e-böcker är försedda med ett digitalt kopieringsskydd som gör boken oläslig när lånetiden - som oftast är 30 dagar - har gått ut.

Pryl har testat fem av de läsplattor som går att köpa i Sverige i dag. Slutsålda Letto toppar testet. Men flera av de andra plattorna är nästan lika bra.

Men ingen av dem är särkilt bra att använda för att slå ihjäl flugor…