Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Kom ihåg din kod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-27

Utnyttja mobilens smarta program

Vardagen är full av koder och lösenord, mer eller mindre svåra att komma ihåg. Men det finns lösningar. Mobilen är ett hett tips.

Förr var det värsta som kunde hända att man tappade nycklarna och plånboken. Spärrade man då bankomatkortet och bytte lås var saken ur världen. Så är det inte längre.

Vardagen är numera fylld av lösenord och pinkoder. Kodlås hemma och på jobbet, inloggningar till bredband och dator, pinkod till mobilen, bensin- och kreditkortet, lösenord till sociala nätverk och spelsajter. Listan blir snabbt rätt lång.

Till det kommer internetbanken som de allra flesta i dag använder sig av för att betala räkningar och göra överföringar. Och där krävs det dessutom numera att man också har en dosa av något slag som genererar unika koder för varje transaktion man vill göra med sina pengar. Men även dosan vill ha någon form av kod och kanske till och med ett kreditkort för att man ska komma in i den.

Lagra i mobilen

Så hur ska man komma ihåg alla dessa koder? Man kan ju inte gärna skriva ner dem på en lapp. Tappar man den så tappar man bort sitt liv.

Ett av de bästa sätten är att använda mobilen och lagra koderna där på något sätt. Mobiltelefon har nästan varenda svensk i dag. Officiellt finns det fler mobilabonnemang än invånare i Sverige.

Fördelen med att ha koderna i mobiltelefonen är att man alltid har den med sig ute på stan och att den i sin tur enkelt kan låsas och skyddas med en pinkod. Och då räcker det med att man kommer ihåg en kod. Inte hela raddan.

Hur man sedan lagrar och gömmer sina koder beror på vilken modell av telefon man har. En del mobiltelefoner, främst de från Sony Ericsson, kommer med ett program för lagring av koder. OK, man måste komma ihåg lösenordet till det också. Men väl inne i programmet kan man lagra resten av alla konstiga siffer- och bokstavskombinationer som behövs för att livet ska fungera.

Andra knep

Också till mobiltelefoner av andra fabrikat finns det program som kan göra samma sak. Antingen finns de från början eller så laddar man ned dem i telefonen och beroende på telefonmodell finns de i prisläget från gratis upp till några hundra för de mer avancerade programmen.

Vill man inte betala extra för ett program finns det andra knep. Med lite fantasi kan man lagra sina koder i telefonboken som delar av ”telefonnummer” under namn som inte enkelt kan kopplas samman med vilket kreditkort eller vilken dörr eller tjänst koden går till.

Fem tips för säkrare användning av lösenord och koder:

• Förvara aldrig koderna på ett sådant sätt att man direkt kan se vart de går.

• Dela på kort och koder. Ha inte koderna på samma ställe som plastkorten.

• Undvik att ha samma kod eller lösenord till många saker även om det är smidigt.

• När du får välja egna lösenord välj inte för enkla saker som del av hemadressen, personnumret eller barnens namn

• Kombinera bokstäver och siffror när du väljer egna lösenord.

Följ ämnen i artikeln