Skivbranschen förklarar krig mot nätpirater

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-07

Storoffensiv i hela Europa ska stoppa den olagliga kopieringen

Den europeiska skivbranschen följer det amerikanska exemplet och ska börja stämma nätmusikpirater i större skala, meddelade branschorganisationer på torsdagen.

Den nya hårda linjen inleds med stämningar av flera hundra ”större fildelare” runtom i Europa, dock inte i Sverige.

BPI (British Phonographic Industry) och dess motsvarigheter i flera länder utfärdade i våras vad som kallades ”sista varningen”. Nu går branschen till domstol mot de större hajarna i fildelarstimmen på internet, där miljoner människor runtom i världen kopierar musikfiler.

”Detta är inte människor som på en höft tankar ner någon låt”, säger BPI-ordföranden Peter Jamieson i ett pressmeddelande. ”De laddar upp (delar med sig av) musik i massiv skala, och stjäl därmed tusentals artisters levebröd”.

Tusentals i USA

Bland de hundratals namn som valts ut finns storanvändare av fildelningsprogram och nätverk som Kazaa, Imesh, Grokster, Bearshare och WinMX. Offensiven koncentreras till de största musikmarknaderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland, men stämningar kommer också i Danmark, Italien och Österrike.

De europeiska bolagen följer därmed i den amerikanska branschorganisationen RIAA:s spår. I USA har sedan förra året flera tusen fildelare dragits inför domstol. Musikfans ned till elva års ålder har fått betala motsvarande hundratusentals kronor i skadestånd.

Sverige finns bland de länder där man nöjer sig med att fortsätta skicka ut varningar. ”Minskar inte problemen blir vi tvungna att vidta rättsliga åtgärder även i Sverige”, varnar dock Lars Gustafsson, vd på svenska IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) i ett pressmeddelande.

Filmsuccéer

Förhoppningen är att nya lagliga nedladdningstjänster som Napster och Apples Itunes ska hejda piratvågen. Problemet är att branschen är flera år efter: de flesta av dessa tjänster är ännu inte tillgängliga för musikfans på småmarknader som Sverige.

Under tiden har piraterna, i takt med bredbandets spridning, redan flyttat vidare till film. De unga, som fått lära sig att man inte behöver betala för sin musik, vänjer sig nu snabbt vid att gratis ladda ner de senaste biosuccéerna via fildelningsnäten, ofta innan filmerna ens är aktuella för europeiska biografer.

– De började ladda ned när de var elva eller tolv år och har aldrig betalat för sig. Det blir ett problem för branschen att omvända dem, säger medieexperten Simon Dyson till BBC.

Henrik Samuelsson/TT