AFTONBLADET TESTAR: www.allofmp3.com

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-08-24

Det låter nästan för bra för att vara sant.

Och möjligen är det precis det det är.

Men det funkar, i alla fall.

Med ambitionen att få en uppfattning om musiksajtens bredd i utbudet, funktion och säkerhet testade aftonbladet.se att köpa och ladda hem några låtar från allofmp3.com.

Valet föll på Iron Maidens första singel ”Soundhouse tapes", en obskyr och ovanlig liten sak som man inte hittar överallt, precis.

Det blev träff direkt. Bitrate 192, vilket är helt ok kvalitet för de allra flesta musikälskare.

Nedladdningen gick också snabbt och smärtfritt. Tre låtar rätt ner på skrivbordet, bara, för det löjligt låga priset av 2 kr och 36 öre.

Vrakpriser

På de svenska musiksajter där vi sökte efter låtarna kostade de mellan 9 kronor (Itunes music store) och 9.99 kr (musicshop.se) styck. Och då var det inte tal om originallåtarna utan senare versioner, vilket strängt taget inte alls är samma sak.

Det finns de som har gått längre – mycket längre – i sitt ”testande” av allofmp3. En reporter på den australiska tidningen Sydney Morning Herald köpte under några veckor förra året 968 låtar modern musik (Toni Mitchell, Beatles, Otis Redding, Norah Jones, med mera) för det totala priset av 367 kronor.

Hade han köpt samma låtar på Itunes music store hade kalaset gått lös på – 7 220 kronor.

Skakigt, skakigt?

Så slutligen: säkerheten. Sättet att betala för medborgere utanför Ryssland är antingen med kort eller med tjänster som PayPal och WebMoney. Att använda kort kan kännas skakigt och tyvärr är det ofta svårt att vara säker på hur säkra köpen är, helt enkelt därför att det vet man i allmänhet inte förrän efteråt. Allofmp3 använder sig för närvarande av en köptjänst via något som heter assist.ru, som i sin tur uppges använda sig av SSL 3.0 protokoll för att koda informationen du skickar. Certifikatet för systemet är tillhandahållet av ett företag som heter Thawte, och assist.ru erbjuder generöst alla användare att med ett klick testa att certifikatet stämmer.

”Ruffel och båg-konto”

Problemet är bara att Thawte inte vill kännas vid certifikatet när man testar?

Skakigt, som sagt. Min egen lösning på problemet är att använda ett kreditkort som jag kallar för mitt ”ruffel och båg-konto”. Det är helt enkelt ett kortkonto där jag själv kan pytsa in små summor vid behov och aldrig mer än det som ska dras.

Ett annat enkelt och i högsta grad ovetenskapligt sätt att kolla säkerheten är att googla runt och kolla andras erfarenhet av sajten.

Det gjorde vi – och hittade ingen som blivit blåst.

Plus och minus med allofmp3.com

Robert Triches