Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

På väg in i rampljuset

Publicerad 2011-04-23

Niva rankar fotbolls-Europas hetaste uppflyttningskandidater

De flesta storligor ser avgjorda ut – och det har blivit dags att blicka fram mot nästa säsong.

Några anledningar till tillförsikt?

Det beror på ifall ni uppskattar att danska ­dårhus, franska vattenbärare och tjeckiska arméklubbar är på väg i er riktning.

Här är den europeiska fotbollens 15 mest ­spännande uppflyttningskandidater.

AGF Århus (Danmark)

Senast i högstaligan: 2010

Chans till uppflyttning: 100 procent

AGF ska vara den provinsklubb med bäst förutsättningar att utmana dominanterna från Köpenhamn, men har på senare år tryckt på självförstörelseknappen så ofta att klubben numera är känd som Galehuset i Danmark. Har nu gjort fullständigt rent hus i andradivisionen, och är i praktiken redan uppflyttade och klara.

Queens Park Rangers (England)

Senast i högstaligan: 1996

Chans till uppflyttning: 99 procent

För fem år sedan var de skandalklubben där en ungdomsspelare blev mördad, en annan körde ihjäl sig och ytterligare tre var gripna för mord. För två år sedan var de miljardklubben där en av världens rikaste män köpt in sig. I?dag tar ett lite mer sansat Queens Park Rangers klivet tillbaka upp i Premier League. De är anförda av Adel Taarabt – en bollartist som får de minnesgoda att gå 40 år tillbaka till tiden då Rodney Marsh och Stan Bowles dribblade in QPR i tusentals neutrala fotbollshjärtan.

Hertha Berlin (Tyskland)

Senast i högstaligan: 2010

Chans till uppflyttning: 99 procent

För två år sedan höll de på att vinna ligan, för ett år sedan åkte de ur. Just nu är det ett av fotbollssportens mer bisarra faktum att den tyska huvudstaden inte har ett enda lag i Bundesliga. Om några få dagar är det korrigerat, då Hertha Berlin tar klivet tillbaka upp i högstaligan. Hade så sent som i februari 75 000 åskådare på en seriematch i tvåan, även om det nu var det historiska derbyt mot Union Berlin.

Évian (Frankrike)

Senast i högstaligan: Aldrig

Chans till uppflyttning: 85 procent

En liten fjärdedivisionsförening avancerar i seriesystemet, lockar till sig en multinationell vattenjätte som ny huvudinvesterare – och har vips förvandlats till en klubb som delägs av Zinedine Zidane och som står på gränsen till att storma det franska fotbollsfortet. Modern fotboll i all sin dubbeleggade prakt.
 

Dukla Prag (Tjeckien)

Senast i högstaligan: 1994

Chans till uppflyttning: 85 procent

Några sammanslagningar och hybrider senare är inte det här längre samma Dukla Prag som var arméklubben under kommunisttiden – och som under en lång period dominerade den tjeckoslovakiska fotbollen totalt. Elva ligatitlar och en Europacupsemi då. Ett första rejält kliv mot en ny sorts framgångsidentitet nu.

Real Betis (Spanien)

Senast i högstaligan: 2009

Chans till uppflyttning: 75 procent

När Real Betis åkte ur La Liga för två år sedan gick fler än 60 000 människor ut på gatorna i Sevilla för att demonstrera mot vanskötseln av klubben. Så många är fansen, så stort är engagemanget. Och det mesta talar nu för att vi får njuta av dem i samband med att det magiska Sevilla-derbyt återupplivas nästa säsong.

Atalanta (Italien)

Senast i högstaligan: 2010

Chans till uppflyttning: 75 procent

Man kan ju ställa sig frågan vad Atalanta egentligen ska i Serie A att göra, då ju klubben bevisligen klarat sig förträffligt fint utan den där ligan förr. 1988 spelade de också i Serie B – och då nådde de minsann hela vägen till Cupvinnarcupsemi. Men okej, det är klart att vi vill ha tillbaka jojoklubben Atalanta, ifall vi nu skulle få slut på anledningar att referera till Glenn Strömbergs aktiva karriär.

Rayo Vallecano

(Spanien)

Senast i högstaligan: 2003

Chans till uppflyttning: 70 procent

Tänk på Real Madrid. Och så tänker du dig den klubbens totala motsats. Då har du Rayo Vallecano, den alternativa ­piratklubben från södra Madrid. Nästa säsong lär vi få uppleva då ­stadens två motpoler möts igen.

Admira Wacker (Österrike)

Senast i högstaligan: 2006

Chans till uppflyttning: 60 procent

Niofaldiga österrikiska mästare, kvartsfinalister i Cupvinnarcupen på 1990-talet – men Admira Wacker tappade bort sig själva när en persisk ägare köpte klubben 2004 och försökte iranisera den. Nu väntar en avgörande match i övermorgon, då Admira Wacker möter den enda riktiga utmanaren om platsen som leder tillbaka till högsta­ligan, Rheindorf Altach.

Cardiff City

(Wales/England)

Senast i högstaligan: 1962

Chans till uppflyttning: 55 procent

Ett uppflyttningsrace är spännande nog – men nog skulle man ljuga ifall man påstod att det inte kittlade lite extra att Swansea är en av klubbarna som utmanar sin eviga walesiska rival Cardiff om en av direktplatserna till Premier League. Går en av de här klubbarna upp så förändras det brittiska fotbollslandslaget. Och av de två har Cardiff bäst förutsättningar för att etablera sig.

Celta Vigo

(Spanien)

Senast i högstaligan: 2007

Chans till uppflyttning: 40 procent

En av hela 2000-talets mest schizofrena fotbollsklubbar. Våren 2004 gick de ända till åttondelsfinal i Champions League innan det tog stopp mot Arsenal. Samtidigt sjönk de ner genom ligatabellen, hela vägen ur högstaligan. Tre år senare var de tillbaka i de europeiska finrummen, då de nådde åttondelsfinal i Uefa-cupen. Och året därefter tog de hissen ner till tvåan igen. Vart ska ni ta vägen nu då?

Servette (Schweiz)

Senast i högstaligan: 2005

Chans till uppflyttning: 30 procent

Det var bättre på Mats Magnussons tid. Då var Servette mesta schweiziska mästarna, den enda klubben som spelat i högstaligan sedan den grundades 1890. Sedan kom konkursen, 2005, då klubben tvångsnedflyttades till tredjeligan. Hittills har de aldrig tagit sig hela vägen tillbaka. Nu är det äntligen inom räckhåll.

Torino (Italien)

Senast i högstaligan: 2009

Chans till uppflyttning: 25 procent

Förmodligen Europas bästa lag på 1940-talet, men Torino har aldrig återhämtat sig fullt ut efter den tragiska flygkraschen vid Superga-berget, då deras mästarlag förintades. Alltjämt minst lika populära som jätten Juventus hemma i Turin, och ska naturligtvis ha en plats i högstaligan ifall Serie A ska kännas helt komplett.

Greuther Fürth (Tyskland)

Senast i högstaligan: 1948

Chans till uppflyttning: 20 procent

Under stora sjok av det tidiga 1900-talet dominerade Greuther Fürth den tyska fotbollen, i hård konkurrens med grannklubben Nürnberg. På andra sidan av det tredje riket har sedan aldrig deras status blivit densamma. Nu finns en rimlig chans att den urgamla – och alltjämt levande – rivaliteten med Nürnberg kan återupplivas.

Szigetszentmiklósi (Ungern)

Senast i högstaligan: Aldrig

Chans till uppflyttning: 1 procent

Nä, de här ungrarna har ingen som helst chans att gå upp. Inte heller har de någon historia som är värd att uppmärksamma. Men sitter man nu och går igenom hela den europeiska uppsättningen av andradivisionstabeller – då är man väl ändå värd inkludera en klubb av den enda anledningen att man gillar namnet på den?!

Erik Niva