Få upp flåset med de rätta prylarna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-06
Nu rusar prylarna ut i joggingspåret.
Det finns massor med träningshjälpmedel att välja på.
Aftonbladet.se testar och tipsar om de bästa.
För tio år sedan var det walkman eller bärbar cd-spelare och klocka med tidtagarur som gällde. Och när det var mörkt var man tvungen att kånka runt på en åbäkig pannlampa.
Nu svämmar marknaden över av olika tekniska prylar som ska hjälpa oss att träna bättre.
Mp3-spelarna och musikmobiler med inbyggd radio gör att musik och ljud inte är något större problem längre. De är både små och väger lite.
Det nya är olika träningshjälpmedel ned på nivån personlig coachning som finns inbyggda i allt från mobiltelefoner och musikspelare till armbandsur. Några är faktiskt riktigt användbara.
Skor med inbyggd sensor
De flesta som springer vill gärna veta hur snabbt rundan gått, men också hur lång den var. Det är ju inte alltid man springer hemmavid där man kan distanserna utantill. Tekniken med känselkroppar som kan mäta antalet steg och en steglängd som kallibreras för att sträckan ska bli rätt har funnits i en del år och har nu blivit bättre.
Ett problem där är att man oftast behöver en sensor som fästs på skon. De har en tendens att falla av om man springer i skogen bland rötter och snår.
Nike och Apple har skapat en lösning för det med speciella löpskor som har sensorn monterad under ena innersulan. Den tappar man inte.
Satellitnavigera på rundan
Vill man slippa allt sådant är de dyrare gps-klockorna lösningen. Satellitpositioneringen håller reda på var du är och hur långt du sprungit utan kallibrering och krångel.
Och när mörkret faller räddas man i dag av de nya pannlamporna med lysdioder. Bra ljus, bra batteritider och låg vikt.
Kostnaden för träningshjälpmedlen kan snabbt dra i väg till flera tusenlappar. Men vill man ta det lite försiktigt klarar man sig riktigt bra med en stegräknare för 200 kronor.