Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Vuxna vet inte vad barnen gör på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-05

Barnens surfande inte så oskyldigt som det ser ut

Svenska föräldrar vet inte vad barnen gör på Internet.

Sju av tio barn mellan 12 och 18 år surfar utan att någon vuxen är med.

Nästan 20 procent av flickorna har använt dejtingsajter som de egentligen är för unga för, visar ny undersökning.

Svenska föräldrar låter till stor del barnen själva välja vilka webbsajter och webbtjänster de går till. Och de flesta är nöjda med hur det fungerar. Bara 16 procent av föräldrarna oroar sig för vad barnen gör på Internet.

Det visar en ny undersökning gjord av Ticnet på uppdrag av nätsäkerhetsföretaget Trend Micro. Frågorna har besvarats anonymt.

Tjejer tar större risk

Resultatet av undersökningen visar att verkligheten inte så som föräldrarna föreställer sig. Nätmobbning, porrsurfning, illegal nedladdning eller smygläsande av någon annans e-post är vanligare än man tror. Och det är många gånger tjejer som tar större risker på internet än killar.

Av tjejerna i den undersökta gruppen är det 7 procent som cybermobbat någon. 34,5 procent av flickorna har loggat in på någon annans sociala nätverkskonto och 18 procent har använt dejtingsajter som de egentligen är för unga för.

Föräldrarna har dålig koll

Deras föräldrar vet sällan något om det. Undersökningen visar att bara 40 procent av föräldrarna vet vilka barnen umgås med på sociala nätverkssajter. Mammorna har lite bättre koll än papporna, 42,5 procent mot pappornas 28 procent.

Åldern spelar tydlig roll för vad barn gör på Internet. I åldersgruppen 12-13 år är det bara två procent som uppger att de tittat på porr på Internet. Medan 27 procent i gruppen 16-18 år säger att de gjort det.

Utbreddd nedladdning

För olaglig fildelning är 24 procent i den yngsta gruppen som har ska ha använts sig av det. I den äldsta gruppen år det över hälften, 56 procent som fildelat olagligt material.

– De här resultaten är en påminnelse till föräldrarna att se till barnen måste vara mer försiktiga med vad de ger ut om sig själv när de surfar på nätet, säger Kudret Karan, säkerhetsexpert på Trend Micro.

Samtal om beteendet viktigt

– Det finns en mängd skydd att tillgå. Men det är också minst lika viktigt att man för en öppen diskussion om nätbeteende i familjen. Att göra sina barn medvetna om att man själv som vuxen är medveten är ett stort steg i rätt riktning, säger han vidare.