Ringa på tåget? Känn dig lurad...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-08

Resenärerna har tröttnat på dålig täckning och avbrutna mobilsamtal

STOCKHOLM-KATRINEHOLM. Mobilen är värdelös på tåget.

Signalerna når inte igenom.

- Det är extremt frustrerande när samtalen bryts, säger långpendlaren Ulf Skagerström, 31.

Teleskugga. Ulf Skagerström pendlar mellan Katrineholm och Stockholm. Han är precis som många andra irriterade på den dåliga mobilmottagningen på tåget.

I ett år har han rest mellan Katrineholm och Stockholm. Tanken var att han skulle sköta en del av jobbet på tåget. Det är omöjligt.

Det går inte att komma fram på mobilen. Samtalen bryts ideligen.

- Om man måste ringa någon får man passa på i Södertälje. Där funkar det i fem minuter, säger han.

Ulf Skagerström får medhåll av pendlarkompisen Lars Milde, 29. Han har en annan teleoperatör, men samma problem.

Bättre på vissa X2000

Tekniken som förbättrar täckningen finns. Det går att förstärka signalerna med hjälp av antenner på tågtaken. De sitter redan på vissa X2000-tåg, i första klass.

Röran inom telekomområdet har försenat förbättringarna flera år. Det är många inblandade som vill bestämma hur utrustningen ska se ut för att passa just deras system. Och den får inte vara för dyr.

- Det är oerhört irriterande för våra kunder att samtal bryts. Man ska kunna jobba på tåget. Vi för diskussioner med operatörerna, säger SJ:s presschef Kajsa Moström.

Banverket har tagit initiativ till en arbetsgrupp där teleoperatörer, tågbolag och tågbyggare ingår. De måste komma överens om vem som ska äga utrustningen och vem som ska betala för den.

- Den viljan fanns inte för två år sedan, säger en av de möjliga antennleverantörerna.

Johan Holmgren, informationsansvarig på Vodafone, säger att bolaget uppfyller kraven på täckning i tätorter och längs riksvägarna.

Det skulle bli för dyrt att bygga ett nät som täcker alla järnvägslinjer också. En ny basstation kostar cirka en miljon kronor.

Får vänta på 3G-nätet

Han tror att de nya 3G-näten ger bättre täckning även på tågen.

- I dag använder över 70 procent av befolkningen mobiltelefoner. Det är klart att de kräver att det ska funka lika bra som en fast telefon, säger Johan Holmgren.

Christine Modig

Följ ämnen i artikeln