Ny kärleksmask slukar ditt antivirusprogram

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-21

Över 95 000 rapporter har kommit in de senaste dagarna

Har du fått kärleksmail från någon som heter Anna den sista veckan?

Var försiktig, det är inte ett kärleksbrev från flickan på kontoret, utan ett datavirus som slukar ditt antivirusprogram.

De senaste dagarna har över 95 000 rapporter kommit in till företaget F-secure. Och fler lär det bli.

– Den första rapporten fick vi in 11 juni, och efter helgen har vi fått ett uppsving i antalet anmälda fall, säger Patrik Runald, teknisk chef på IT-säkerhetsföretaget F-secure.

Viruset heter Zafi.B och kommer ursprungligen från Ungern. När mailet angriper datorn stänger det ner alla program som heter något med "firewall" eller "virus".

Innan man har fått bort det blir därför datorn helt oskyddad från nya virus.

Ovanligt listiga virusmakare

Virusmakarna har varit ovanligt listiga. När någon öppnar länken som skickas med kärleksmejlet söker masken upp alla mejladresser i datorn, läser av vilket land de kommer ifrån och skickar ut mejlet på mottagarens hemspråk.

I avsändarrutan står det att mejlet kommer från ”Anna”, om mottagaren har en adress som slutar med .se. I ärenderaden står det e-vykort.

I texten i mejlet står det förföriskt ”till min älskade?”.

– Det är just detta som är det luriga. Oftast går det ju att känna igen virusmejl eftersom de brukar vara skrivna på engelska, men när texten är på svenska kan man lätt tro att det är ett kärleksbrev, säger Runald.

Oskuldsfulla flicknamn

I andra länder har virusmakarna hittat på andra namn som avsändare. Alltid rör det sig om vanliga oskuldsfulla flicknamn som är vanliga i landet där viruset sprids.

Virusets farlighet beskrivs som ordinärt. Trots att minst 95 000 datorer tagit emot viruset har endast 800 smittats, varav ett 50-tal i Sverige.

Enligt Patrik Runald går de som har uppdaterat sina virusprogram den senaste veckan säkra från viruset.

–Det bästa med viruset är att man aktivt måste klicka på länken för att bli smittad, annars händer ingenting.

Om man är en av de drabbade tipsar Runald om att det finns gratis borttagningsprogram att ladda ner från de flesta IT-säkerhetföretags hemsidor.

– Det säkraste sättet att skydda sig mot maskar som den här är att se till att uppdatering av ditt virusprogram sker helt automatiskt, säger han.

Anna-Maria Carnhede