Hitta fler finesser i din röstbrevlåda

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-16

Ring upptagna vänner - utan att störa

Det är inte alltid det passar att svara i mobilen. Om du vill lämna meddelande till någon som du vet är upptagen och som är Telia-kund, kan du ringa till röstbrevlådan direkt.

Med röstbrevlådan behöver du aldrig missa ett samtal. Men de flesta mobilanvändarna lär sig knappt använda den.

Aftonbladets mobilskola hjälper dig att hitta finesserna och hur de fungerar.

Röstbrevlådan i mobilen är standard i dag, men långt ifrån alla funktioner används. Många har inte ens spelat in ett eget meddelande.

– Det största problemet i dag är avsaknaden av personlig hälsningfras. Många vill inte lämna meddelande om de inte vet vem de ringer till, säger Hans G Larsson på Telia.

Röstbrevlådan har långt många fler funktioner än att bara ta emot meddelanden.

Det går att repetera meddelanden, använda röstbrevlådan som fickminne, tala in tillfälliga hälsningsfraser och spara röstmeddelanden. Det finns till och med varianter där man kan lämna meddelanden till någons röstbrevlåda direkt – om man ringer sent på kvällen eller vet att mottagaren är upptagen.

Spara meddelanden

Meddelanden i röstbrevlådan sparas i upp till fem eller sju dagar från det de lämnats beroende på vilket mobilnät telefonen är ansluten till.

När man väl lyssnat av meddelandena kan de sparas. Tiden de kan sparas beror också på vilket nät man använder.

Om man inte gör mer än sätter i gång sin röstbrevlåda går den i gång när man inte har kontakt med mobilnätet eller när telefonen är avslagen. När man slår på telefonen eller kommer in i täckning får man besked om att någon talat in ett meddelande under tiden.

Men man kan också välja att koppla samtal till röstbrevlådan vid upptaget, eller alla samtal överhuvudtaget, exempelvis om man är utomlands.

Se upp vid utlandsresor

Just vid utlandsresor ska man se upp. Om man använder mobilen för att ringa och lyssna av meddelanden som lämnats när man är utomlands kan man drabbas av dubbel samtalstaxa.

Det beror på att man först får betala svensk utlandstaxa för uppkopplingen mellan Sverige och landet man befinner sig i, och sedan den samtalsavgift som operatören i utlandet tar för att koppla tillbaka samtalet till röstbrevlådan i Sverige.

– För att slippa det kan stänga av röstbrevlådan under utlandsresan, säger Hans G Larsson.

Lathund: Här är funktionerna

Tips och tricks

Peter Pettersson

Följ ämnen i artikeln