3G-tåget i gång - men riskerar förseningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-27

STOCKHOLM

Nästa generations telefonsystem 3G är redan i gång.

Sedan den 1 januari i år har alla fyra operatörerna testanläggningar i drift.

Samtidigt riskerar utbyggnaden kraftiga förseningar.

Kenneth Karlberg

- Rent tekniskt är det inga problem, sade Kenneth Karlberg, Telias vice vd och vd för Telia Mobile, till TT i samband med den stora branschmässan Comdex Nordic i Göteborg i förra veckan.

Samtidigt som han flaggade för andra, allvarligare, problem.

- Det är långt ifrån säkert att det finns tillräckligt med kommersiella tjänster eller ens telefoner tillgängliga, sade han.

Uppstår det läget har varken han eller de andra operatörerna någon lust att starta verksamheten år 2003, som avtalen med Post- och telestyrelsen (PTS) föreskriver.

- Vi måste få öppna för en diskussion om att senarelägga starten, säger Kenneth Karlberg.

Tester

I Karlskrona, Stockholm, Kista och Malmö har Europolitan, Hi3G, Orange Sverige och Tele2 dragit i gång sina tester. Allt för att uppfylla avtalet med PTS.

Fyra små nät som inom två år ska ha dragits ut och täcka hela landet. Fast då blir det inte längre fyra nät. Samarbeten mellan till exempel Europolitan och Hi3G samt Telia och Tele2 är redan beslutade och fler kan komma under resans gång.

Varje nät kommer att behöva cirka 10 000 basstationer och ett ännu så länge okänt antal master utspridda över landet. Varje station, varje mast förutsätter ett godkännande av kommunernas byggnadsnämnder och avtal med markägare och fastighetsägare.

Oro för strålning

Debatten är redan i full gång kring säkerhetsfrågorna. HSB-föreningar har sagt ifrån och kyrkoförsamlingar spjärnar emot och vill inte se sändare i kyrktornet. Misstänksamheten och oron för strålning från sändarna breder ut sig.

När väl dessa frågor lösts gäller det för tillverkarna, till exempel Nokia och Ericsson, att få fram utrustning i takt med att masterna blir resta.

"Inga problem" har de deklarerat, men ändå finns oron att systemleverantörerna, som kommer att ha leveranser samtidigt till i stort sett hela Europa, inte kommer att kunna hålla vad de lovat.

"Har lärt oss läxan från GPRS"

När Telias Kenneth Karlberg vädrar sin oro för att det inte finns telefoner framme i tid, gör han det, vis av erfarenheten från när 2,5G, - GPRS - skulle lanseras.

Kraftigt försenad kunde lanseringen ske först på senhösten förra året. Då först fanns telefonerna på marknaden, då först kunde tjänsteleverantörerna på allvar utveckla och sälja tjänster. Inledningen blev också trög. Samtliga aktörer på den svenska marknaden tvingades till olika former av gratiserbjudanden för att locka abonnenterna till sig.

- Vi har lärt oss att det tar mycket längre tid än man tror för att folk ska ta till sig och till fullo börja använda en ny tjänst, säger Kenneth Karlberg.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln