Digitalplågan är snart här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-21

Svårt att zappa – varje tv kräver egen digitalbox

Snart är plågan här.

Nu växer kritiken mot digital-tv.

Här är skräcklistan:

Långa sekunders väntan för att byta kanal.

En dyr box för varje tv.

Ingen bild när det blåser för hårt.

Ingen videoinspelning på andra kanaler än den du tittar på.

Den 19 september slocknar tv:n hos alla gotlänningar med vanlig tv-antenn. I februari 2008 ska övergången till digital-tv vara klar i hela landet.

Flera miljoner boxar uppges redan ha sålts. Statliga digital-tv-kommissionen uppmanar tittarna att skaffa de nödvändiga boxarna i god tid före övergången.

Svårt att zappa

Och det är en övergång som ser ut att betyda bekymmer. Redan märks irritationen hos digital-tv-tittare som tryckt hårdare och hårdare på fjärrkontrollen – i desperata försök att zappa lika smidigt som i det analoga systemet.

– Det är jätteirriterande, erkänner Stina Sandell på digital-tv-kommissionen. Men det där är ju programvara och är helt olika från box till box. All teknik utvecklas.

Började på 90-talet

Fast speciellt snabbt har det inte gått. Utvecklingen av digital överföring har pågått sedan i början av 1990-talet. Tekniken i boxarna är något färskare. Men med en standardbox går det fortfarande inte att spela in ett program och samtidigt titta på ett annat – ett av de främsta argumenten för VHS-apparaten då det begav sig. Det krävs alltså en box till varje tv-apparat och en extrabox till videon. SVT påpekar dock att det går att flytta runt boxar och sladdar mellan olika tv-apparater och mellan hemmet och ett eventuellt lantställe.

– Så länge vi sitter med analoga apparater måste både tv:n och videon omvandla den digitala signalen, säger Stina Sandell.

– Det finns boxar som har dubbla utgångar, men de är dyrare. Man kan också köpa en tv med inbyggd omvandlare.

Bilden kan försvinna

Fördelarna med digital-tv är enligt förespråkarna fler kanaler, bättre ljud och bättre bildkvalitet. Om det syns någon bild i rutan förstås. Många digital-tv-tittare kan vittna om att bilden försvinner så snart vinden vänder.

– Det kan vara störningar i den digitala överföringen precis som i den analoga, säger Stina Sandell. Med analog utsändning kommer signalen fram men är dålig. Är den digitala signalen svag försvinner bilden.

Enligt digital-tv-kommissionen är förberedelserna för övergången goda. Pedagogiska program om övergången ska sändas i SVT – innan nedsläckningen får man anta. Ett så kallat callcenter ska upprättas dit svettiga tv-tittare ska kunna ringa.

– Som myndighet är vi lovade en snutt i Anslagstavlan, säger Stina Sandell.

Kan titta redan i dag

Det går att få digital-tv redan i dag. Den som vill se många kanaler kan teckna ett avtal med en operatör. För den som nöjer sig med SVT:s kanaler och TV4 räcker det med att köpa en box. Alternativet kallas fri-tv. Tittarna ska inte vara tvungna att teckna dyra avtal. Tv-licensen har inget med övergången att göra och ska betalas som vanligt. Licensen är liksom tidigare kopplad till tv-apparaten. Även om det inte går att se några program. Pengarna går bland annat till utvecklingen av SVT:s digital-tv-kanaler Kunskapskanalen, Barnkanalen och SVT 24.

Fakta:

Karin Lindblom