Datorormen Sassers skapare fick villkorligt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-08

Stockholm

Det 19-åriga datorgeniet Sven Jaschan skapade några av fjolårets värsta virusattacker, främst genom egenhändigt utvecklade datorormen Sasser. På fredagen dömdes han.

Eftersom Jaschan bara var 17 när han släppte iväg sin skapelse - som tog kommandot över folks datorer via ett säkerhetshål i olika operativsystem av märket Microsoft - dömdes han som ungdomsbrottsling till ett år och nio månaders fängelse villkorligt. I annat fall hade han kunnat få fem års fängelse.

Åtalet var imponerande nog: Datasabotage, störande av samhällsfunktioner och otillbörligt dataintrång. Hundratusentals företag och myndigheter samt uppskattningsvis 18 miljoner datoranvändare kunde vittna om hur deras datorer plötsligt loggade ur sig och stängdes av och startades igen utan att det gick att få stopp på eländet.

Kaos

Ormen släpptes ut på internet 1 maj i fjol och ringlade sig snabbt över hela det internationella nätverket. Datorsäkerhetsföretaget Sophos beräknar att 70 procent av alla datorvirusinfektioner under första halvåret 2004 kan skyllas på Sasser. Några fall:

Jaschan, som erkände på ett tidigt stadium, ska också göra 30 timmars samhällstjänst. Än så länge har tysk polis bara lyckats samla bevis skador på omkring en miljon kronor, men många datorföretag har inte velat samarbeta med polisen för att inte hamna i dåligt datorrykte. De verkliga skadorna är troligen mångdubbelt högre.

Netsky

Innan Jaschan greps hade för övrigt Microsoft utlyst en belöning på 250 000 dollar (närmare två miljoner kronor) för den som avslöjade Sassers skapare.

Det var ett anonymt tips som ledde den tyska polisen till föräldrahemmet i den nordtyska byn Waffensen. Där hittades bland annat en av Jaschan egenhändigt byggd dator med koden till både Sasser och varianter av ett annat fruktat virus, Netsky, som Jaschan vidareutvecklat.

Jaschan, vars föräldrar äger en firma som reparerar datorer (!), har sedan avslöjandet varit anställd på en tysk datorsäkerhetsfirma. Där får han under fast ledning lära sig att konstruera botemedel mot internets virusfiender.

Jan Winter/TT