91 000 datorer i Sverige kapade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-09

Skickar ut spam utan att ägarna vet om det

91 000 datorer i Sverige är kapade.

De skickar spam utan datorägarens vetskap.

Så kollar du om du är drabbad.

Antalet kapade datorer i Sverige har sedan årsskiftet ökat med 10 - 15 procent per månad, säger Henrik Davidsson, Nordenchef för Ironport, ett företag som arbetar internationellt med att bekämpa spam och virus.

- Och då räknar jag lågt. Vi spårar nya infekterade IP-adresser varje vecka.

70 procent av alla mejl som skickas globalt består av spam. I Sverige är siffran 43 procent.

Antalet zombiedatorer ökar

Enligt en mätning från mars i år skickas 33 miljoner spam-mejl från svenska e-postmottagare – per dag. Av dessa kom hela tre fjärdedelar från kapade datorer. Andelen spam från zombiedatorer hade dessutom tredubblats jämfört med månaden innan.

Det är bara PC-användare och de som använder Windows som drabbas. Mac-användare och de som använder Linux går säkra. Oftast märker inte användaren att datorn är kapad.

-Många vanliga datoranvändare tror nog fortfarande att ett virus ger sig till känna med ett meddelande på skärmen ”Du har blivit smittad”. Men i själva verket är många av dagens virus skapade för att märkas så lite som möjligt, säger Jonas Söderström, IT-konsult på Cross consulting.

Privata mejlkonton svartlistas

Andra följder är att ens privata mejlkonto kan bli svartlistat, alltså hamna på antispam-organisationernas ”svarta listor”. Det kan leda till att även ens ”riktiga” e-post avvisas och fastnar i mottagarens spamfilter.

- Syftet är att omärkligt använda ett stort antal datorer för att utföra olagliga uppdrag, som att sända spam eller försöka slå ut andra sajter eller datasystem. Den smittade datorn kan hyras ut till kriminella organisationer utan att användaren inser vad som händer – förutom att datorn blir ovanligt långsam, säger Jonas Söderström.

Borde ta ansvar

- Problemet för den enskilda kunden är att man ofta inte märker om ens dator är kapad. Därför borde leverantören ta ett större ansvar att informera sina kunder, säger Henrik Davidsson.

- De tar ju betalt för tjänsten. Men deras inställning är att det är upp till kunden att själv skydda sin dator, och med den inställningen kan man ju inte komma åt problemet.

Enligt Henrik Davidsson kan ökningen av antalet privata zombiedatorer bland annat förklaras med att hackare har börjat samarbeta med spammare för att tjäna pengar och organiserat sig i professionella nätverk, så kallade spamligor. En annan orsak är att företagen blivit bättre på att skydda sina mejlservrar. Det har fått spamligorna att i stället rikta in sig på privatpersoner, där risken att bli upptäckt är betydligt mindre.

Så vet du om du är drabbad

Detta gör internetleverantörerna

De största bredbandsleverantörerna på den svenska marknaden är Telia och Bredbandsbolaget.

Emma Holmér