Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

"Utan riskkapital stannar IT-utvecklingen"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-22

GÖTEBORG

- Utan riskkapital kan Norden och Sverige inte behålla sin ställning som ledande IT-nation, sade förre statsministern, numera "handelsresande i IT", Carl Bildt, när han talade på den nordiska IT-mässan Comdex i Göteborg.

Carl Bildt

Bildt var inbjuden för att tala om framtiden och trenderna i IT-världen.

Vis av förra årets dystra erfarenheter för branschen var han försiktig med att komma med tvärsäkra påståenden.

Inte många bland åhörarna ville dock säga emot när han målande beskrev den lysande framtid vi alla har att se fram emot när allt och alla är ständigt hopkopplade via Internet.

- Men väl där kommer vi att få se en explosion av affärsmodeller och möjligheter som vi i dag bara kan ana, sade Carl Bildt.

Vägen dit kan däremot vara kantad av problem och för all del kraschade affärsprojekt, vilket inte minst e-handelsbranschen fått känna av.

Våga misslyckas

- Men där har vi mycket att lära av USA. Vi måste våga och också misslyckas för att våga igen, menade Bildt.

Inte minst kräver en fortsatt framgång för det nordiska och svenska IT-undret att också riskkapitalet måste våga.

- Utan pengar kan inget göras, konstaterade Bildt.

Det hördes gillande mummel bland åhörarna och instämmande nickar när han pekade på de bekymmer, som till exempel fungerande betalsystem, säkerhetsproblem och integritetsskydd, som måste lösas, innan utvecklingen kan skjuta fart på allvar.

Telias vice vd Kenneth Karlberg, för dagen ersättande Telias koncernchef Marianne Nivert, kunde utifrån sin mer handfasta roll föra ner det hela till verkligheten.

Bara början

- Många ville förra året dödförklara IT, men jag är helt övertygad om att vi bara befinner oss i början av utvecklingen, sade han.

Luttrad av försöken att lansera mobila internetlösningar kunde Karlberg konstatera:

- Det tar mycket längre tid, kanske fem-tio år, att på allvar få en ny teknik att slå igenom och till fullo accepteras.

Han borde veta vad han talar om. Wap blev aldrig någon större framgång och i höstas lanserades efterföljaren GPRS. För att få fart på den tekniken, när det äntligen fanns användbara telefoner att tillgå, har Telia tillsammans med övriga operatörer tvingats använda sig av gratiserbjudanden.

- Vi följer planen, men vill inte presentera några siffror, säger Kenneth Karlberg till TT.

Förhandla 3G-start

Inom ett år ska det stora tekniksprånget till 3G, UMTS, tas och Kenneth Karlberg flaggar för att vilja diskutera startpunkten med tillståndsmyndigheten PTS.

- Tekniskt är det inga problem. Men jag är inte säker på att det finns kommersiella tjänster tillräckligt, eller ens telefoner på marknaden till 2003. Då måste det finnas en möjlighet att ta upp diskussionen, sade Kenneth Karlberg till TT.

Mer från Comdex

Anders Lignell/TT