Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Microsoft stänger chattrum i 28 länder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-09-24

"Har blivit tillhåll för pedofiler"

Mjukvarujätten Microsofts chattrum har blivit ett tillhåll för pedofiler och därför stänger företaget chattarna i 28 länder.

- Det är inte acceptabelt. Det är därför vi stänger den här tjänsten, säger Patrik Talamo på msn.se.

Från och med den 14 oktober stänger företaget sina chattjänster på MSN i Europa, Mellanöstern, Afrika och stora delar av Latinamerika. I USA, Kanada och Japan kommer Microsoft att införa en oövervakad chattjänst, men som endast är öppen för registrerade användare.

Orsaken är att diskussionsforumen har blivit tillhåll för allt för många pedofiler och personer som sprider skräppost i form av porreklam och liknande.

Därmed tvingas miljontals användare att finna alternativa vägar för sina elektroniska samtal.

Vad har Microsoft för ansvar att det sprids barnporr via företagets tjänster?

- Vi är helt emot att det sprids barnporr och rasistisk propaganda via våra tjänster. Att vi stänger ner chatten är det tydligaste exemplet på att vi tar vårt ansvar, säger Patrik Talamo.

- Vi använder också olika verktyg för att för att se om våra användare skriver könsord och rasistiska slagord.

Microsoft kommer däremot att behålla MSN Messenger, företagets särskilda tjänst för snabbmeddelanden, som inte har bedömts som lika farligt som chattrummen.

Den som använder MSN Messenger måste godkänna personer som den vill chatta med. Är det någon som kränker dig kan du enkelt spärra den personen för fortsatta samtal.

- MSN Messenger är en bättre och säkrare produkt som inte kräver samma övervakning från vår sida som chatrummen, säger Patrik Talamo.

Kan inte pedofiler sprida barnporr via MSN Messenger också?

- Har man ett ont uppsåt så kan man. Vi kan aldrig nå hundraprocentig kontroll. Vi gör vissa kontroller, sedan är får användaren ta ansvar för sin egen användning.

Patrik Talmo uppmanar också föräldrar att ta sitt ansvar och förhöra sig om sina barns internet-användande.

Johan Kristensen

Följ ämnen i artikeln