Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Doftar din bukett av miljöhot?

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2011-06-18

Ekologiskt till kaffet men inte till mor? Brudbukett som luktar ­unket av barnarbete och miljöhot?

Trots Victorias och Daniels miljö­vänliga blomsterbröllop, ­verkar svenskarna ha sopat bort varje tanke på rättvisemärkta ­rosor i blomsteraffären.

Förra året köpte svenskarna snittblommor och krukväxter för 10 miljarder kronor. Tvärtemot den ­rådande ekotrenden har blomsterhandlarna upplevt ett miljonras i försäljningen av rättvisemärkta rosor.

Vi vill inte betala extra för ett rent samvete när vi ändå inte stoppar rosorna

i munnen och snart ska slänga blomsterkvasten på vår välskötta kompost. I den komposten hamnar resterna av de kenyanska rosarbetarnas hårda arbetsvillkor: dåliga löner, inga fackliga rättigheter, barnarbete, förbjudna kemikalier, brist på skyddsutrustning och långa transporter som ger koldioxidavtryck.

– Det kommer många alarmerande rapporter från utvecklingsländerna och rosindustrin, konstaterar Emma Rung, tillförordnad ­generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Få känner till blomsterbranschens egen internationella hållbarthetscertifiering Fair Flowers Fair Plants (FFP). FFP ­jobbar, till skillnad från Fairtrade med ett brett sortiment av snittblommor och krukväxter från hela världen.

– Certifieringen bygger på de strängaste miljökraven som något land har i sin lagstiftning – och lite till. Vi har utgått från Världshälsoorganisationens långa lista på förbjudna produkter, som är ­farliga för människor, natur och djur, ­säger Rolf Persson, ordförande i Blomsterbranschens riksorganisation och styrelse­ledamot i FFP.

Blomsterhandlarna har, trots att 35 procent av dem och även Coop är anslutna till FFP, inte slagit på stora trumman och kunderna står inte i kö.

– Alla har inte produkter löpande, ­konstaterar Rolf Persson.

Förra året köpte svenskar 80–90 miljoner rosor, men andelen Fairtrade var endast 4,8 miljoner. Dr. David M. Harper, brittisk biolog vid Leicester-universitetet, har forskat i miljö- och djurliv i Lake Naivasha-området  i Kenya och anser att exporten av lågprisblommor suger ut ­vattenresurserna. Han uppmanar fler att köpa Fairtrade-märkta blommor och ta ansvar för en hållbar utveckling som inte­ torkar ut sjön och drabbar det rika djurlivet.

Fairtrade-anslutna plantager förbinder sig nämligen att återinvestera en del av inkomsterna i lokalsamhället, till exempel bygga skolor, gräva brunnar och göra energibesparande åtgärder.

Det slår mig när jag ska skriver den här artikeln att det borde vara lika självklart att göra smarta val i blomsteraffärens kyldisk som bland mjölken i matbutiken. Vi måste ha hamnat i en kollektiv blackout som sopat bort varje tanke på miljövänligare blommor och rättvisemärkta rosor.

För mig är det först nu som polletten trillar ner i plånboken och jag ställer frågan om det finns ekologiska rosor i min blomsterhörna på Östermalm?

Min ros har odlats i Stockholm, är ­svaret. Det är sällsynt. Rosorna i din blomsteraffär har nästan uteslutande ­odlats i Holland, nummer ett i världen, och rosorna du köper i mataffären ­kommer med största sannolikhet från Kenya.

– En ros plockas i dag (tisdag) i Kenya och lastas på ett flyg på kvällen. I morgon bitti är den i Amsterdam, lastas om på en lastbil, kommer till den svenska grossisten natten till torsdag och finns i butik på fredag, säger Rolf Persson.

Koldioxidavtrycket från importerade ­varor är större än inhemska utsläpp och ­hotar besparingar vi gör på hemmaplan. Den slutsatsen kan man dra från Nordiska ­Ministerrådets forskning.

Fairtrade och FFP är dock överens om att miljöboven i din brudbukett inte är handel över gränserna eller långa transporter.

I det varma klimatet i Afrika ger skördarna mer än dubbelt så många säljbara rosor per hektar än vid odlingar i Holland och utsläppen av koldioxid var mindre än en tiondel – trots flygfrakt, enligt en studie vid Cranfield university.

I Kenya är det dock fortfarande tillåtet att använda bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa, arbetare på konventionella plantager lider av lungproblem, hudskador och missfall och medlet ­metylbromid som kan skada njurar och lever får användas fram till 2015.

Emma Rung på Fairtrade ser handeln som ett verktyg för att förbättra förhållandena i utvecklingsländerna, både för rosarbetarna och miljön.

– Jag tycker man ska köpa rättvisemärkta blommor till midsommar.

Har du vid det här laget bestämt att brudbuketten ska dofta etiskt, är du att gratulera till ett kungligt val. Kate och William gjorde det i år. Victoria och Daniel förra året. Det miljösmarta blomvalet till bröllopet, alltså.

Kronprinsessan Victoria och prins ­Daniel valde ekologiska blommor, nästa alla märkta Fair Flower Fair plant (FFP) eller plockade i det vilda. En gest som dock inte gav några svallvågor i handeln.

– Det var väldigt ekologiskt, direkt från naturen. Vilda blommor från Ockelbo, ­lupiner, syren och liljekonvalj, säger kungliga hovfloristen Claes Carlsson.

Anna Alexandersson

VAD?

 Svenskarna köper allt mer blommor och lade förra året ner 10 miljarder kronor. Branschens försäljningstopp är maj och ­juni. Men medan ekologiskt, rättvisemärkt och närodlat tar allt mer plats i våra kylskåp, går utvecklingen åt motsatt håll när det gäller rättvisemärkta rosor.

HUR?

15,9 miljoner Fairtraderosor ­såldes i Sverige 2007. Förra året ­såldes endast 4,8 miljoner rättvisemärkta stjälkar. Kronprinsessan ­Victoria valde miljömärkta blommor och närodlat till bröllopet – det fick ingen ­effekt alls på försäljningen.

VARFÖR?

Fairtrades förklaring till ­raset är minskat engagemang från handeln, finanskrisen som fick oss att hålla hårdare i plånboken, torka i odlarlandet ­Kenya och askmolnet som stoppade flygtransporterna hit.