Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Piratkopierare ska varnas på skärmen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-30

De över 400 000 svenskar som delar musik på nätet ska varnas

Över 400 000 svenskar som brukar dela musik med varandra på internet, kan räkna med skivindustrins uppvaktning direkt på skärmen.

"Det är olagligt att sprida musik" är budskapet.

I Danmark, Tyskland, Italien och Kanada nöjer sig branschen inte med det utan hotar att stämma den som tillhandahåller musiken på stora belopp.

– Det har man gjort i USA med gott resultat. Vi kanske tvingas till det här också, men väljer att börja med varningen på skärmen, säger Hélene Rönnmark, marknadschef hos branschorganisationen Ifpi (International Federation of Phonographic Industry) till TT.

Skadestånd

Över 2 000 amerikanska filbytare har stämts av musikindustrin på miljontals kronor. Det slutar i förlikning men handlar om böter och kraftiga skadestånd på 100000-tals kronor.

– Vi ligger steget efter och vill påverka med information i stället, säger Rönnmark.

En programvara söker rätt på den som delar ut kopierad musik till andra via den populära filbytarsidan Kazaa och upp på skärmen poppar en varningstext som talar om att det är förbjudet.

– Det är solklart olagligt att tillhandahålla musiken om än det inte är olagligt att ladda hem den, säger Hélene Rönnmark och fortsätter;

– Trots flera tidigare försök att sprida informationen ökar den här trafiken på nätet.

Nagel i ögat

För musikbranschen i hela världen är nedladdningen på internet en stor nagel i ögat. Även om musikkonsumtionen ökat totalt så minskar branschens omsättning. Med 15 procent under 2003 enligt egna uppgifter.

-En stor del av nedgången kan förklaras med piratverksamheten, säger Lars Gustafsson, vd i Ifpi.

Faktum är att det som en gång började som en sysselsättning för teknikfreaks, numera är något som i princip alla med tillgång till internet sysslar med. En och en halv miljon svenskar har tillgång till bredbandsuppkoppling. Enligt företaget Mediavision laddade nio av tio ''bredbandssvenskar'' som använder fildelningstjänster typ Kazaa också ner musik under sista kvartalet förra året. Även om det fortfarande är populärast bland yngre användare, är det också något som allt fler pensionärer roar sig med.

Alternativ

Inte tycks det hjälpa mycket att de nedladdade filerna från Kazaa allt oftare innehåller virus eller är ofullständiga. Möjligen ger det öppningar för lagliga nedladdningssidor, där det är möjligt att köpa musik.

Internationellt har det blivit en stor framgång. Det finns över 50 kommersiella musiksajter bara i Europa. Tillsammans säljer de miljontals låtar som används i nya moderna musikspelare. Inom någon månad ska det vara möjligt att köpa och ladda hem musik från en svensk sida med bland annat svensk musik.

– Målet är att ha en miljon titlar nedladdningsbara inom ett år, säger Hélene Rönnmark och erkänner att branschen varit för långsam med att hänga med i utvecklingen.

Anders Lignell/TT