Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Enastående bild med full HD-upplösning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-26

Optoma HD80 - prisvärd projektor

Optoma slår till igen med en ny projektormodell för hembio och den här gången handlar det om full hd-upplösning. Aldrig förr har en projektor erbjudit så mycket prestanda per krona och Optoma sätter därmed en ny standard inom hembioprojektion.

Optoma är en projektortillverkare av ofattbara mått. Vi skulle vilja våga påstå att ingen annan leverantör i världen producerar så här pass många modeller årligen. Detta är naturligtvis både på gott och ont. Fördelen är att man som tillverkare alltid kan se till att ”ligga på topp” med den senaste tekniken. Nackdelen är att man på något sätt ”sviker” sina kunder genom att ständigt utdatera sina tidigare modeller. Fenomenet känns igen från till exempel bilindustrin.

Designmässigt är HD80 en klon av storebror HD81, och all form av symmetri lyser med sin frånvaro som alltid från Optoma. Här är det sidoplacerad lins som gäller. Lite synd då chassit i övrigt är väldigt fräscht i snövitt och krom. Knappsatsen på ovansidans bakre del lyser i starkt rött och blått som ljusen på en amerikansk polisbil.

Lens shift saknas

Det finns skruvfötter baktill och stödfötter framtill. Samtliga är justerbara, så det går snabbt att få till perfekt horisontalläge vid bodsplacering. Projektorn gör sig bäst i taket eftersom den i annat fall måste stå på ett mycket lågt bord, eller på golvet rent av. Vid en takplacering så behövs en duk med svarta borders då den måste dras ned en bra bit, så vida man inte använder en ramspänd duk naturligtvis. Det är hur som helst nästan tragiskt att Lens shift, som numera är standard på LCD-modeller, inte är standard på DLP också. HD80 hade onekligen behövt en sådan.

Nästa punkt på anmärkningslistan får bli zoomen, eller avsaknaden av god sådan. Zoomomfånget är patetiskt litet och när man kombinerar det med brännvidden blir resultatet irriterande. Vår hembiostudio har 4 meter bred duk. Skall vi fylla denna så behöver vi runt 8 meters avstånd till duken. Rummet är 6,5 meter långt. Men redan för en ”vanlig” 100-tums bild så krävs också allt annat än korta avstånd. Vi får inte ihop pusslet och logiken kring varför man tillverkar storbildsutrusning för hemmet som kräver en mindre gymnastiksal för att kunna leva upp till sin maximala potential.

Inställningar

Vi börjar som alltid med att leta rätt förval, då sådana finns. Optoma HD80 erbjuder lägena Cinema, Bright, TV, sRGB och User. Den sistnämnda hade en svag karaktär av tandkrämsmint eller kanske grönt te? Bilden fick hur som helst en klart blågrön och mycket kall karaktär, så skippa denna (så vida du inte tänker kalibrera själv naturligtvis). sRGB såg helt ok ut, men kanske en aning lite röd. Cinema gav en känsla av nedsläckta detaljer i lågdagrar, det vill säga för hög gamma, medan läget Bright gav mest neutral bild i vår smak.

Märkligt nog kan denna toppas av läget TV - något som efter vad jag kan erinra mig aldrig hänt förut. Förmodligen är detta läge avsett för ljusa miljöer och ljusa TV-program, men dra mig baklänges vilken dynamik. Det som förefaller mycket bra under Bright se helt förträffligt imponerande ut under läget TV....

Förträffliga färger

Ännu ett utropstecken är HD80:ans förträffliga färgåtergivning. Varken gråskaletestbilder eller filmer uppvisade något stick åt vare sig rött eller den så ofta förekommande grönt. Gråskalor ser väldigt neutrala ut, vilket borgar för träffsäkra färger genom hela registret.

Nästa hyllningskör stäms upp för skärpan - och herre jösses vilken skärpa! Detta kommer gå till historien som den skarpaste bild vi skådat, även om det till viss del sker genom ”trolleri” via funktionen ”Edge Enhance”. Men mjukvaran gör ta mig tusan ett lika bra jobb som Photoshop, och med en god HD-källa är resultatet på kirurgiskt skarp nivå!

Det tål också att nämnas att en generell DVD också ser väldigt bra ut, medan en riktigt god DVD (tänk Sagan om Ringen och dylik bildkvalitet) återges med så gott resultat att det nästan kan misstas för HD. Detta betyder att scalern i HD80 gör ett enormt bra arbete och resultatet är lika bra som om man låter Playstation 3 skala redan vid källan. Med andra ord är inte HD80 bara ”låst” till HD (Blu-ray) utan presterar också väldigt bra med DVD-formatet.

Slutsats

Denna modell är inte bara prisvärd - den är banbrytande prisvärd och imponerar också mer per krona än storebror HD81! Visserligen finns en del negativa aspekter som klen zoom och högt fläktljud men ser vi till det positiva så knäcker HD80 med brutalt bra bildkvalitet och oöverträffat pris/prestanda-förhållande! Grattis Optoma!

Optoma HD80

Typ: DLP

Upplösning: 1920x1080

Ljudnivå: 29/27 dB

Kontrast: 10000:1

Ljusstyrka: 1300 ANSI

Anslutningar: 2xHDMI, DVI, Komponent,

Mått: 411x116x311 mm

Vikt: 4,5 kg

Pris ca: 20 000 kr

Plus:

Ljusstyrkan

Dynamiken

Minus:

Brännvidden

Zoomen

prylografi

Christer Bengtsson/Prylportalen