Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Så tar du bäst bilder på idrottande barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-24

Test av tre kameror för fotbollsföräldrar

Tove Wiklander, tränare för Älta IF F16, fick i uppgift att testa tre olika kameratyper. Här på läktaren under Gothia Cup.

Nu drar fotbollssäsongen igång för hundratusentals barn och inte minst deras föräldrar.

Många vill ta bilder av barnen när de spelar, men alla är inte så tekniskt intresserade.

Vilken sorts kamera är lättast att ta bra bilder med för en fotbollsförälder?

Tidningen Action Foto lät fotbollsmamman Tove Wiklander testa tre olika kameratyper, bland annat under Gothia Cup.

Testkamerorna - superzoomen Panasonic FZ38, mikrosystemkameran Panasonic Lumix G2 och systemkameran Nikon D3000.

Tove är tränare för Älta IF, F16, där dottern Elin spelar forward. Sonen Anton spelar i Älta IF P12. Veckans dagar är ofta fulltecknade med träningar och tävlingar. Tove gillar att fotografera men har inget större fototekniskt kunnande eller intresse.

– Jag är väl ungefär som medelsvensson. Tycker det är kul med bilder, men fråga mig inte om saker som sensor och pixlar.

Olika kameratyper

Vi lät Tove prova tre olika kameratyper med liknande specifikationer för att se vilken som gav bäst bilder i praktiken, samt hur smidiga de var att använda.

Först valde vi en så kallad superzoom, en kameratyp som har lång zoom i ett kompakt format.

Vårt testexemplar var en Panasonic FZ38, som har ett gott rykte för snabbhet i sin klass.

Sedan tog vi en enklare systemkamera av klassisk spegelreflextyp. Nikon D3000 är en av de billigaste och mest lättanvända modellerna på marknaden.

Hetaste trenden

Vår tredje testkamera, Panasonic G2, är en så kallad mikrosystemkamera, den hetaste trenden i fotovärlden just nu. Genom att använda en elektronisk sökare istället för en optisk har man kunnat krympa måtten.

Nikon D3000 och Panasonic G2 utrustade vi med telezoomobjektiv så att räckvidden blev ungefär densamma som på superzoom-kameran. När man plåtar fotboll vill man gärna komma nära.

Motivläge ”sport”

Kamerorna satte vi i motivläget ”sport”, symbolen med den springande figuren som finns på de flesta modeller. Sedan fick Tove klara sig på egen hand utan vidare instruktioner och använda kamerorna under några veckor på olika matcher, främst under Gothia Cup. Hon tog bilder när det egna laget spelade, men också på andra lag.

Efter att vi senare tillsammans gått igenom de cirka sexhundra bilderna Tove tog vid olika matcher, började kamerornas för- och nackdelar klarna. Läs mer i omdömena här under.

Gå med i Plus och läs hela testet

Pär Lodin/ActionFoto