Analoga tv-sändningar upphör 2008

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-20

All sändning stängs i januari – därefter gäller digital-tv

Storstäderna blir bland de sista orterna där det analoga tv-nätet släcks ned.

Helt svart i rutan blir det i januari 2008 när nätet stängs av i hela Sverige, föreslår Digitaltvkommissionen.

Övergången från analog till digital är redan i gång. I dagarna börjar informationskampanjen i pionjärorterna Gotland, Motala och Gävle där de analoga sändarna släcks i höst. Digitaltvkommissionen har nu spikat tidtabellen för resten av Sverige. Nätet släcks i fem etapper med slut i januari 2008.

Sändarna i Mellansverige stängs under första halvåret 2006 och under hösten 2006 släcks nätet i södra Sverige och i mellersta Norrland. Under första halvåret 2007 är det dags för norra Norrland och Stockholm. Sista etappen i nedsläckningen av nätet sker på Västkusten under andra halvåret 2007 med slutdatum januari 2008.

Hälften berörs inte

Men det är långt ifrån alla svenskar som berörs av övergången till den nya tekniken. Drygt hälften av hushållen tittar via kabel-nät och behöver inte göra någonting när det analoga marknätet stängs. 17 procent har satellitmottagning och 9 procent har redan digitalbox.

De som påverkas är i stort sett de hushåll som har egen takantenn. Det är knappt en miljon hushåll eller 23 procent av hushållen.

Men de måste skaffa en digitalbox om de ska kunna fortsätta titta på tv. Det blir en extra kostnad som inte alla hushåll uppskattar.

Ett problem handlar om tillgången på de boxar som krävs. Det har varit svårt att få tag på billiga digitalboxar som ger möjlighet att enbart se SVT1, SVT2 och TV4. Men nu finns det enkla boxar utan abonnemang på dyra betalkanaler.

800 kronor

– Det är klart att det finns många som ifrågasätter kostnaden men det här är en övergång till en ny teknik som kommer att genomföras i hela världen, säger Lorentz Andersson, ordförande i Digitaltvkommissionen som bedömer att kostnaden ändå inte blir orimlig för de hushåll som berörs.

– Det handlar om en box för omkring 800 kronor och om man har en antenn som är äldre än 15 år måste man kanske göra något åt den, säger Andersson.

Tidtabellen är ett förslag och ytterst är det regeringen som tar beslutet om i vilken takt nedsläckningen ska ske. Kommissionen har också förberett massiva informationskampanjer i samband med nedsläckningen i form av broschyrer, nätsidor, tidningsannonser, text-tv-sidor och hjälptelefoner.

Tidtabell för nedsläckningen av tv-nätet

Sten Gustafsson/TT