Lär dig veta hut – med din mobil

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-06

Mobilskolan lär dig mobil-etik

Det finns fler än nio miljoner mobiler i Sverige.

Men vad är rätt vett och etikett när man använder mobilen?

– Hur vi beter oss med mobilen är något som utvecklas hela tiden, säger journalisten och författaren Marika Ehrenkrona.

HIT MEN INTE LÄNGRE Det finns många outtalade regler för var och hur man kan använda sin mobiltelefon. Ombord på flyget ska den vara avstängd.

I dag kan man nå vem som helst i stort sett var som helst på jorden med hjälp av mobiltelefon. Det har skapat nya möjligheter, men också nya sätt att reta upp omgivningen på.

– Det finns situationer där man retar sig på att någon talar i mobilen. Men det är nog till stor del en generationsfråga. Den yngre generationen, för vilka mobilen alltid har funnits, har inte samma problem med att göra flera saker samtidigt, säger Marika Ehrenkrona, författare till boken Stil – Vett och etikett för den moderna människan.

Outtalade regler

När mobilexplosionen började i landet var det många som glömde mobilen på när de var på teater, bio eller konserter. Men med tiden har nya outtalade regler för vett och etikett utvecklats.

– Det är i princip inte ett problem längre. Det är en rätt stark reflex i dag som går igenom alla generationer att stänga av mobilen, eller åtminstone ljudet i sådana situationer, säger Marika Ehrenkrona.

Förändrar sättet att tala

Samtidigt har mobilerna och kanske inte minst handsfree till mobiler förändrat sättet vi ser på människor som går omkring och talar för sig själva – rätt ut i luften.

– Sättet att bli tilltalad i det offentliga rummet har förändrats. Man måste vara tydligare när man verkligen vill tala med någon man möter på gatan. Annars tror de att man går omkring och talar i sin handsfree till mobilen, säger Marika Ehrenkrona.

Folk prövar sig fram

Men några fasta regler för vett och etikett med mobilen finns inte. Åtminstone inte ännu:

– Nej, det är en etikett som växer fram samtidigt med utvecklingen. Det finns inga etablerade stelnade sanningar där som till exempel kring hur man ska hålla kniv och gaffel. Folk prövar sig fram och skapar reglerna under tiden, säger Marika Ehrenkrona.

ILLUSTRATION: EDDIE SÖDERHOLM

Peter Pettersson

Följ ämnen i artikeln