Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Gör vårens klipp

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-08

Vi testar 11 av vårens sekatörer – för alla plånböcker

Nu är det hög tid att ge sig ut i trädgården för lite uppfriskande beskärningsarbeten. Vi testar 11 av vårens sekatörer där billigt och dyrt blandas med stort och smått.

Våren ska spenderas utomhus och gärna med ett trädgårdsredskap i handen. Sekatören är ett nödvändigt redskap för alla med trädgård. Den är liten, smidig och kommer åt på de flesta ställen för beskärning av buskar, träd och växter.

En bra hjälpreda

Sekatörerna i testet använder två olika klipptekniker, antingen sidoskär eller mothåll. Sidoskärssekatören har två korsande skärblad medan mothållssekatören har ett skärblad och ett fast mothåll. Med en mothållssekatör har du en bra hjälpreda för tjocka grenar medan sidoskär gör det möjligt att klippa sneda snitt.

Daniel Karsinger arbetar som kyrkogårdsförvaltare i Estuna utanför Norrtälje och använder ofta sekatören i sitt arbete. Framförallt till beskärning av rosbuskar, andra mindre buskar och äppelträd. För Daniel som bara vill ha en sekatör till alla typer av jobb är mothållsekatören det bästa valet.

”Ger en mer stabil klippning”

– Jag använder en mothållssekatör för att den ger en mer stabil klippning, dessutom är det lättare att klippa lite grövre grenar med den.

På frågan om vad man bör fundera på inför köpet ger han framförallt två tips.

– Man bör tänka på att den ska passa bra i handen och att det finns en bra spärr.

De egenskaper som värderas högst är personliga, men att sekatören ska ligga bra i handen och vara vass är något som uppskattas av de flesta. De flesta sekatörer lyckas bra på grenar upp till 12 millimeter, men det är på tjocka grenar runt 20 mm som agnarna skiljs från vetet. Läs hela testet för att se vilka av sekatörerna som fixar vårens beskärningsarbeten bäst.

Tips inför köpet:

Testa i butik för rätt storlek på skänklar (handtag) och skär.

Undersök om det finns utbytbara delar till sekatören. Exempelvis skär och fjädrar.

Kolla var spärren sitter. En spärr på ovansidan passar båda händerna.

Läs på om när och hur dina växter ska beskäras.

www.smartson.se – Testar det mesta

Ulf Magnusson, Smartson.se