Vad är en webbfeed?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-11

"Och varför ska jag använda det?"

Brukar du surfa runt till mängder av olika sajter varje dag? Vill du följa massor av bloggar, men har inte tid?

Då är RSS något för dig.

Man kan säga att RSS är ett enkelt sätt att följa många webbsajter samtidigt. Ungefär som ett mejl, får du en uppdatering i din speciella nyhetsläsare, när något nytt lagts ut på sajten du prenumererar på. Nyheterna kommer till dig istället för att du går till dem.

Det är praktiskt både om du följer sajter som ofta lägger ut nytt material och sajter som uppdateras mer sällan. I nyhetsläsaren är det enkelt att se när det kommer nya artiklar.

Speciellt användbart är det för dig som surfar med modem, eftersom feeden inte innehåller en massa annonser som tynger ner sidan. Dessutom klickar du dig direkt till artikeln du vill läsa och slipper gå in på en tung startsida.

För att du ska kunna prenumerera på våra och andras flöden krävs att du har en nyhets-läsare. Den läser sedan av vad som är nytt på sidan du prenumerar på och genererar ett flöde, en feed, från sajten. Man kan jämföra det med ett nyhetsbrev som uppdateras i realtid.

På vissa sidor kan man se en liten ikon, ofta orange, som det står Web feed, RSS, XML eller Atom på.

Om man klickar på den får man upp en sida som mest ser ut som html-kod.

Kopiera adressen till den sidan, klistra in den i din nyhets-läsare och sedan är det klart. Du kommer när du vill ha de senaste rubrikerna i din läsare. I många läsare kan du också bara dra in den oranga lilla bilden så startar prenumerationen automatiskt.

Idag finns det också webbaserade och browserbaserade läsare. Där är det ännu lättare att lägga till flöden.

I webläsaren Firefox så syns det till exempel en liten symbol nere i högra hörnet när du kommer in på en sida med RSS. Då är det bara att klicka på den, så prenumererar du på flödet.

En webbaserad läsare är Bloglines. De listar de populäraste flödena och det bara att klicka i en ruta så prenumererar du. Där kan du också lägga till egna flöden, på samma sätt som i en eget program.

Läs mer

Malin Hendriksen