Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Nya sajter visar film – helt gratis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-16

Allt fler ser de senaste serierna och filmerna på nätet – gratis.

Det är inte olagligt att titta på streamat material.

Däremot bryter många sajter som lägger ut klippen mot upphovsrättslagen.

– Tekniken är jättebra bara det inte sker utan tillstånd, säger professor Jan Rosén.

Sedan det blev olagligt att ladda ner musik och film på nätet har flera nya sajter börjar erbjuda streamat material i stället. Det innebär att den enskilde användaren inte behöver ladda ner något till sin egen dator. Enligt upphovsrättslagen är det inte förbjudet att själv lyssna eller titta på något om man inte sparar ner det på sin dator.

Problemet är att de tusentals sajter som erbjuder de allra senaste avsnitten av populära serier som "Mad Men" och "Trueblood" inte har tv-bolagens tillstånd att lägga ut materialet på internet.

– Det säger ju sig självt att program och filmer som inte ens haft premiär i Sverige inte kan ligga ute helt gratis och lagligt, säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

Lukrativ affär

Streamingen har blivit en lukrativ affär för de illegala sajterna. I takt med att de får fler besökare säljer de mer reklam och tjänar mer pengar.

– De brukar klara sig tills tv- och filmbolagen jagar ifatt dem. Sedan tvingas de stänga ner, säger Peter Pettersson.

Sajterna är ofta lätta att komma åt, menar Jan Rosén som är professor i civilrätt och ordförande för Svenska föreningen för upphovsrätt.

– Det går inte att gömma sig på nätet om man håller på med streamingtjänster. Beteendet är olagligt om man saknar tillstånd. Det gäller över hela världen.

Filmens motsvarighet till Spotify

Den nya lagliga svenska sajten Voddler erbjuder streamade filmer som finansieras med två minuter reklam före varje tittning. Men hittills är utbudet begränsat till 400-500 filmer, även om målet är att bli filmens motsvarighet till musiktjänsten Spotify.

Ofta går det att hitta serier och filmer via särskilda sökmotorer som länkar vidare till sajter som i sin tur lagt ut det streamade materialet - sällan med tillstånd.

Jan Rosén är positiv till den nya tekniken men uppmanar användarna att titta efter vem som har copyright, även om det inte alltid är lätt att hitta.

– Det är ett generellt problem med tydliggörandet av sändaren. Men de som är lagliga har anledning att berätta det, säger Jan Rosén.

Konsumenten begår inget brott

Paradoxen är alltså att konsumenterna egentligen inte behöver vara så bekymrade över att de tittar på filmer och serier som saknar tillstånd. Konsumenten begår inget brott.

– Däremot finns det en privatmoralisk aspekt på det här. Det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra, säger Peter Pettersson.

Aftonbladets
bloggar