Därför dröjer freden i Syrien – även efter IS fall
Publicerad 2019-03-25
De spökliga ruinerna i Aleppo, gasattackernas likbleka offer och den syriska pojken Alan Kurdis livlösa kropp på en strand i Turkiet.
Bilderna på mänskligt lidande har skakat oss i åtta år.
Och även om IS nu har krossats är den syriska tragedin långt ifrån över.
I början av 2011 tog den arabiska våren Syrien med storm. Hoppet tändes om en framtid i frihet, demokrati och välstånd. Stora demonstrationer hölls mot den regim som suttit vid makten i 40 år, och som i dag leds av Bashar al-Asssad.
I mars 2011 urartade demonstrationerna i de oroligheter som ses som startskottet på det Syriska inbördeskriget. De folkliga protesterna slogs ner av polis och inrikesstyrkor. Och redan i maj samma år öppnades de första flyktinglägren i Turkiet.
Två senare, 2013, hade FN:s flyktingorgan UNHCR registrerat en miljon flyktingar.
Snabbt blev Syrien ett slagfält där både lokala och regionala stormakter pumpade in pengar, vapen och specialstyrkor. I det kaos som drabbade landet växte terrorgruppen Islamiska staten sig stark. Gruppen som har sina rötter i Irak är sprungen ur al-Qaidas irakiska gren.
Miljoner i behov av akuthjälp
På våren 2014, tre år efter de första oroligheterna, var nästan hälften av Syriens 22 miljoner invånare i akut behov av humanitär hjälp. Fler och fler syrier riskerade också sina liv på Medelhavet i hopp om ett bättre liv i Europa.
Under 2014 framstod IS som närmast oövervinnerliga. De hade då över 30 000 mycket motiverade soldater som dominerade slagfälten i Syrien, dit stormakterna drog sig för att skicka marktrupper. Med en ständig tillströmning av nya följare och en god krigsekonomi utropade IS ett kalifat som var tänkt att ta över Syrien, Irak och flera grannländer.
IS lyckades 2014 också att inta stora områden öster om Syriens folkrikaste stad Aleppo. Samtidigt nåddes omvärlden av nya rapporter om ohyggliga krigsbrott.
Bilden som chockade världen
Sommaren 2015 hade dödssiffran i kriget stigit till en kvarts miljon. I september chockades världen av bilden på den lilla syriska pojken Alan Kurdis livlösa kropp på en strand i Turkiet. Han delar sitt öde med tusentals andra syriska flyktingar som drunknat i Medelhavet.
Under sommaren 2016 rasade slaget om Aleppo, Syriens största stad. Tusentals människor tvingades att lämna sina hem i Aleppo, som hade varit mer eller mindre ockuperat under flera år. Under långa perioder har staden styrts av grupper som står i opposition både till IS och den syriska regimen.
De regeringsstyrkor som angripit staden har backats upp av ryskt bombflyg. De amerikanska planen har koncentrerat sig på att bomba IS fästen. Både den materiella förödelsen och det mänskliga lidandet har varit i det närmaste ofattbart.
Därför dröjer freden
IS framgångar lyckades tillfälligt ena i princip samtliga andra parter i konflikten i en samlad offensiv mot terrororganisationen, och i dag återstår bara spillror av det fruktade kalifatet. Men det betyder ändå inte att Syrien går med trygga steg mot fred.
Alla de motsättningar som startade kriget finns kvar, och en av krigets ”vinnare” ser ut att bli Assad-regimen som under kriget inte dragit sig för att använda förbjuden stridsgas mot sin egen befolkning.
Sakta börjar de omkring 11 miljoner syriska flyktingarna som lämnat sina hem återvända. Främst är det internflyktingar som återvänder, många av de som lever i grannländerna är fortfarande kvar. Hjälpbehovet är enormt – både i dessa läger och inne i Syrien. Människor tvingas att återvända till en verklighet där både deras hem och deras drömmar om ett bättre och friare liv ligger i ruiner.
Under andra världskriget skövlades Europa under nästan sex år. Kriget i Syrien har nu pågått i åtta år. Det vi ser nu är möjligtvis början på ett långt och smärtsamt slut.
Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!