Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Ministern: ”Fruktansvärt att höra om tjejernas situation”

Publicerad 2020-11-14

En ny studie visar att flickor som utsatts för övergrepp inte får rätt hjälp – och risken för självmordsförsök ökar kraftigt.

Nu vill jämställdhetsminister Åsa Lindhagen se förändring.

– Det är fruktansvärt att höra om tjejernas situation. Jag blir upprörd och berörd, säger hon.

Igår berättade Aftonbladet om en ny studie från Karolinska Institutet som gjorts av läkaren och doktoranden Gita Rajan. I studien har hon har följt unga flickor (12–17 år) i två år efter att sjukvården skrivit in i deras journaler att de utsatts för sexuella övergrepp.

– Vi hoppades att sjukvården skulle få lättare att hjälpa flickorna efter att de fått reda på övergreppen. Vi tänkte att risken för självmordsförsök skulle gå ner, säger Gita Rajan.

Men studien visade motsatsen: Under det första året efter att vården registrerat det sexuella övergreppet löpte de unga tjejerna 26 gånger högre risk att söka vård på grund av ett självmordsförsök än jämnåriga i samma bostadsområde.

– Sjukvården vet om de sexuella övergreppen. Trots det lyckas man inte skapa trygghet och stabilisera de här flickorna.

Studien, menar Gita Rajan, är alarmerande. Hon hoppas att den ska leda till en utvecklad vård för personer som utsatts för övergrepp. Själv efterfrågar hon särskilda mottagningar för de som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Någonting som saknas idag.

Åsa Lindhagen (MP) jämställdhetsminister.

Ministern: ”Fruktansvärt”

När Sveriges Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) tog del av studien blev hon bedrövad.

– Det är fruktansvärt att höra om tjejernas situation. Jag blir upprörd, berörd och vet att det finns brister. Det finns behov att stärka stödet för människor som blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Hur ska det här förbättras så att sexualbrottsoffer får bättre hjälp?

– Jag tror att vi behöver specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta. I nuläget finns bara ett fåtal mottagningar inriktade för detta. Att gå med obearbetade trauman som många kan göra är någonting som verkligen försämrar livskvalitén.

Ska inte förlita sig på ideella krafter

Gita Rajan, som har gjort studien, blev utsedd till Årets vårdhjälte på Aftonbladets Svenska hjältar-gala förra året. Förutom att doktorera driver hon Wonsa (World of no sexual abuse). Det är en ideell organisation vars målsättning är att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp tillgänglig över hela landet.

Wonsa har också en egen klinik i Gamla stan i Stockholm där Gita Rajan och andra läkare under många år arbetat ideellt för att hjälpa personer som utsatts för övergrepp.

Är det rimligt att kvinnor ska behöva förlita sig på ideella krafter för att få vård?

– Nej, det är inte rimligt. Studien visar på allvaret och behovet av rätt stöd. Människor känner att de inte vill leva på grund av det här. Det är samhället som ska ta – och bär – det yttersta ansvaret.

Vad tycker du om Wonsas arbete?

– Jag har träffat Gita flera gånger. Jag förstår verkligen att hon fick Svenska hjältar-priset, för hon gör fantastiska insatser. Man kan ha ideella krafter, sluta avtal och jobba på det sättet. Men det är regionerna som har det yttersta ansvaret, säger Åsa Lindhagen.

Mer om studien kan du läsa här.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!