Cyklar mot cancer

Uppdaterad 2012-09-03 | Publicerad 2012-08-22

Kompisarna trampar över hundra mil till minne av sin vän – och för att kunna hjälpa andra med sjukdomen

PÅ HJUL FÖR JULIA  Amanda Löfgren, Stina Lif, Adéle Rundgren och Beatrice Björch vill hedra sin bortgångna vän Julia och samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden.

I slutet av februari förlorade de sin bästa vän i cancer.

Fyra månader senare cyklade de över hundra mil för att samla ihop pengar till barncancerfonden.

Till minne av Julia.

I november 2010 hände det ofattbara. Tjejgängets starka och genomsnälla tv-spelsdrottning Julia fick diagnosen skelettcancer. Efter det följde inte ett enda positivt besked från läkarna. Ändå var det Julia som höll modet uppe och tröstade de andra tjejerna när de behövde det som mest.

Förlorade kampen

– Hon var alltid positiv och fann ett sätt att trösta oss när vi var ledsna. Vi såg henne aldrig som sjuk. När vi var med Julia var det som att inget hade förändrats, säger Julias kusin Beatrice Björch, 22.

Julia var 17 år när hon förlorade kampen mot cancern. Dagarna som följde hängde de fyra närmaste vännerna Beatrice, Amanda, Stina och Adéle ihop från tidig morgon till sen kväll. De promenerade runt Frösöberget när någon kläckte idén som skulle komma att vända upp och ner på den tunga tillvaron av ilska och hjälplöshet.

– Ska vi inte bara cykla till Öland? Vi vill inte att fler ska behöva vara med om det här. Vi borde göra något, säger Beatrice som är äldst i gänget och projektledare för resan.

Julias paradis på jorden

Det är över hundra mil cykelvägen från Östersund till Öland, som var Julias paradis på jorden. Tjejerna hade aldrig cyklat några längre sträckor tidigare. Och inte hade de tillräckligt med pengar heller.

Men det struntade de i. Tillsammans började de jaga sponsorer och spelade in en film om Julia och andra som drabbats av barncancer. På Julias 18-årsdag den 27 maj lanserade de Juliaresan: filmen, hemsidan och resplanerna.

På elva dagar stannade de i tio städer och pratade om projektet. Målet är att samla in en miljon kronor till Barncancerfonden. Efter resan hade de fått in över 400 000 kronor.

– För att nå högt måste man sikta mot det omöjliga, sa vi innan. Vi hade drömmar men hade inte ens kunnat föreställa oss att det skulle gå så här bra och bli så här stort, säger Stina Lif, 21. 

De fyra vännerna har jobbat hårt och investerat tid, tårar och skratt för att Juliaresan skulle bli av. Världens roligaste heltidsjobb, kallar de det.

”Som att hon är här”

– Det har tagit otroligt lång tid men det känns så bra att kunna hjälpa andra. Att vi gör den här resan tillsammans betyder allt för oss. Det känns inte okej att vara med någon annan och skratta, men när vi är med varandra känns det som att Julia är här, säger Amanda Löfgren, 19.

Tjejgänget var Fantastic Five. Fem tätt sammansvetsade barndomsvänner som trots åldersskillnaden gjorde det mesta ihop. Sydde pärlkrokodiler, hade dansuppvisningar på lastkajen utanför närbutiken, spelade in egna radioprogram på kassettband och fångade flugor att ha som husdjur. Steget till en cykeltur genom halva Sverige kanske ändå inte är så långt.

Kan bli fler resor

– Om Julia hade överlevt hade hon också gjort någonting liknande, fast kanske inte just cykla eftersom det alltid var säkerheten först med Julia. Men hon ville vara med och påverka och hjälpa andra, säger Adéle Rundgren, 16.

Tjejerna fick cyklar, kläder, hjälmar, arbetsdator, mobiltelefon, servicebil och hotellrum betalt av sponsorer inför sin första Juliaresa. För de hoppas att det ska bli fler. De fyra vännerna är överens:

– Julia måste leva vidare.