Lars hjärta stannade under hotellfrukosten
Fyra poliser gjorde blixtsnabbt ingripande
Publicerad 2019-03-13
LINKÖPING. När Lars Fransson drabbades av hjärtstopp hade han turen att vara på helt rätt ställe.
I matsalen på hotellet satt fyra poliser och åt frukost.
– Det är tack vare deras blixtsnabba ingripande som jag lever i dag, säger Lars Fransson.
Det sista Lars Fransson, 57, minns av morgonen den 17 januari var att han stod på hotellrummet och skulle ta sig ner till frukostmatsalen. Han var på jobbresa och hade övernattat i Linköping.
– Min sista minnesbild är att jag gör mig färdig och ska gå ut ur rummet, säger Lars Fransson.
Peter Eriksson och tre andra poliser hade också sovit över på hotellet och höll precis på att avsluta sin frukost i matsalen.
– Plötsligt ser jag hur en man faller handlöst bakåt i frukostkön och slår huvudet och ryggen i klinkergolvet, säger Peter Eriksson.
Tillsammans med kollegorna Martin Farrenkopf, Johnny Rydin och Martin Gunnarsson sprang han snabbt fram till mannen.
– Jag förstod direkt att det var väldigt allvarligt eftersom han inte tog emot sig överhuvudtaget, säger Peter Eriksson.
Snarkande andning en tydlig signal
På golvet låg Lars Fransson i svåra kramper. Någon ringde för att larma ambulans och Peter Eriksson och hans kollegor höll i Lars så att han inte skulle skada sig.
– Efter ett tag lättade kramperna och Lars blev medveten en kort stund. Då trodde vi att han kanske hade fått ett epilepsianfall men sen tappade han medvetandet igen, säger Peter Eriksson.
Lars blev blåare och blåare i ansiktet och de förstod att det var riktigt allvarligt.
– Han fick en snarkande andning vilket är en tydlig signal på att det nog är ett hjärtstopp. Vi såg att andningen försvann helt, bröstkorgen slutade röra sig och pulsen försvann, säger Peter Eriksson.
Hotellpersonalen sprang och hämtade en hjärtstartare.
– Vi följde instruktionerna på apparaten och när vi kopplat upp Lars mot den så fick vi meddelande om att han inte hade någon hjärtfrekvens, säger Peter Eriksson.
Efter defibrilleringen påbörjade de hjärt-lungräddning, HLR.
”Flera änglar den morgonen”
– Det var tur att vi var fyra personer så att vi kunde turas on att göra HLR, säger Peter Eriksson.
Han vet inte hur lång tid det tog innan ambulans kom till platsen men han tror att det kanske dröjde omkring sju minuter.
– Så här i efterhand vet jag att vi inte gjorde allt precis i den ordning vi övar på jobbet, men det satt ändå i ryggmärgen, säger Peter Eriksson.
Ambulansen körde Lars Fransson till sjukhuset i Linköping där de åtgärdade ett täppt kranskärl.
Efter en vecka kunde Lars Fransson skrivas ut helt utan några komplikationer efter hjärtstoppet.
– Tack vare deras snabba ingripande, att jag fick hjälp på bara några sekunder, så mår jag i dag precis som innan, säger Lars Fransson.
Han säger att han hade en enorm tur och många änglar med sig den morgonen.
– Att jag faktiskt tog mig ner till matsalen och att det var just fyra poliser som satt där och som insåg allvaret direkt.
”Man kan alltid göra någonting”
För Peter Eriksson var det första gången han gjorde HLR i skarpt läge. En av hans kollegor hade gjort det i tjänsten tidigare. Peter Erikssons råd till andra är att alltid agera, även om det kanske inte ser så illa ut.
– Man ska inte sitta och vänta på att personen kanske visar ett livstecken eller att någon annan ska agera. Man kan alltid göra någonting själv, även om det inte blir 100 procent rätt så blir det någonting.
Han säger att det också är bra att vara medveten om var man är och hur man kan agera i olika situationer.
– Vi har ju väldigt mycket gratis genom träningen vi får i jobbet, men det var väldigt annorlunda i skarpt läge med en riktig människa.
Peter Eriksson betonar flera gånger att det var ett teamarbete som gjorde att det gick så bra på platsen, att alla gjorde lika mycket. Men det är Peter som haft kontakt med Lars Fransson och hans fru efter händelsen.
– De här poliserna är mina hjältar. Om de inte hade ingripit så snabbt hade jag inte varit här i dag, säger Lars Fransson.
Följ Svenska Hjältar på Facebook
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!