Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Efter dyket stannade Urbans hjärta

Uppdaterad 2021-04-19 | Publicerad 2021-04-16

– Jag minns att jag var väldigt trött, säger Urban Nilsson, 56.

Det är det sista han minns. Efter det föll Urban ihop. Hans hjärta hade slutat slå.

Tack vare rådiga dykarkamrater och snabba sjöräddare är han vid liv i dag.

Urban Nilsson har hållit på med dykning sedan slutet av 90-talet. Torsdagen den 13 augusti förra året var han och några andra från dykklubben ute och dök vid Grötviks hamn, Halmstad.

– Det är vårt husrev, det närmaste man har. Vi hade varit ute på ungefär en timmes dykning på åtta eller nio meters djup, berättar Urban.

Efter dykningen klev alla i sällskapet upp för klipporna tillsammans och gick till bilarna som stod parkerade nära för att packa in utrustningen.

– Då konstaterar jag att så här trött har jag aldrig varit. Den kommentaren minns jag.

Och det är det sista Urban Nilsson minns från den händelsen. Urban, en vältränad och erfaren dykare segnar plötsligt ner på marken framför kamraterna. Han drabbades av hjärtstopp.

Nils-Erik Jönsson, 57, och sonen Jesper Jönsson Löf, 26, är båda dykare. När Urban Nilsson kollapsade hjälptes de åt att inleda hjärt-lungräddning.

Pappa börjar skrika

Nils-Erik Jönsson, 57, och sonen Jesper Jönsson Löf, 26, var med när det hände. Nils-Erik och Urban har känt varandra sedan förskoleåldern. Nils-Erik berättar att vandringen upp till bilarna var ”ganska jobbig” och efter det verkade Urban trött.

– Jag vänder mig om och då ser jag att Urban har kollapsat.

– Då börjar pappa skrika, berättar Jesper.

Från att ha varit glada och skojfriska, kastas situationen om till blodigt allvar.

– Han har trillat bakom bilen och vi får dra fram honom. Då upptäcker vi att han inte andas. Pappa håller i hans huvud och jag startar hjärt-lungräddning med inblåsningar och kompressioner, säger Jesper.

Jesper vet hur man gör eftersom han har utbildning i hjärt-lungräddning.

– Det var skönt att veta vad jag skulle göra, annars hade det varit fruktansvärt.

Samtidigt som hjärt-lungräddning inleds, slår en annan i sällskapet larm till 112.

– Det blir uppståndelse. Det kommer folk, en skriker efter läkare och sedan kommer det en livräddare och byter av, berättar Jesper.

På bilden ses Madeleine Norryd, Svein Egil Husevik, Anders Lindvall och Magnus Rydberg från räddningsstation Grötvik, här tillsammans med Urban Nilsson som de räddade livet på. Nu har de utsetts till årets sjöräddare.

”Två minuter är enorm tid”

Just den här kvällen är det soligt och vindstilla så hamnen är full med folk. Några av RS Grötviks sjöräddare är ombord på Rescue P O Hanson som ligger förtöjd vid bryggan. De övar på att göra knopar med sjuksköterskan Madeleine Norryd som nyligen börjat som sjöräddare.

Anders Lindvall, 59, är stationschef på räddningsstationen i Grötvik där han arbetat på ideell basis sedan 1992.

– Plötsligt ser vi en kille som kommer springande och skriker över hamnbassängen ”har ni en hjärtstartare? För det är en som har ramlat ihop med ett hjärtstopp”.

Sällskapet reagerar direkt.

Madeleine springer direkt över och börjar hjälpa till med hjärt-lungräddning, medan Svein Egil Husevik springer in i båten och hämtar hjärtstartaren och medicinväskan och så springer de också över tillsammans, berättar Anders.

– Efter första defibrilleringen händer det ingenting. Ingen större reaktion och det är ingen puls.

Sedan ska hjärtstartaren analysera, något som tar cirka två minuter.

– De här två minuterna är enormt lång tid när man står och ser en människa som inte är med.

Inopererad defibrillator

Efter andra defibrilleringen ger Urban ifrån sig livstecken. Först rör sig fingrarna lite, sedan känner man en svag puls. Efter en liten stund öppnar Urban ögonen.

– Det är en ganska enorm känsla, säger Anders Lindvall.

Efter ytterligare en stunds väntan kommer ambulansen.

– De pratar med honom och frågar hur han mår och han säger ”jag mår bättre nu”.

Själv berättar Urban att det första han minns efter hjärtstoppet är att han vaknar upp på akuten. På sjukhuset får Urban en ICD inopererad. Det är en liten inopererad defibrillator för behandling av rytmrubbningar i hjärtat som kan vara livshotande.

I dag mår Urban Nilsson bra, men han får inte längre dyka.

– Det är för att ICD:n inte går igång förrän jag har svimmat och då skulle jag kunna drunkna i vattnet. Men i övrigt har jag inga förbehåll.

Räddningsstationen Grötvik har utsetts till ”Årets Sjöräddare” för sitt ingripande. Anders Lindvall är tacksam över att allt gick så bra och gläds över priset de fått och som är ett kvitto på deras engagerade arbete.

– Ja visst är det så. Att vi gör rätt, framför allt att stationen körs åt rätt håll. Det ska inte spela så stor roll vem som är på båten, det här ska funka.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!