Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Gabriella sålde sin kropp som 15-åring

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2018-08-08

Som 15-åring mådde Gabriella dåligt och började sälja sin kropp till äldre män.

– De var vanliga män, men såna som tycker om att misshandla 15-åringar på sin lunchrast, säger hon.

Under MeToo-hösten 2017 startade hon uppropet #intedinhora.

Gabriella Kärnekull Wolfe är 16 år gammal och sitter på ett tåg i Stockholm. Hon är uppriven, skadad och i chock.

Medpassagerarna märker att någonting inte stämmer. De larmar polisen, som kommer till platsen och kör henne till sjukhus.

– Jag hade utsatts för ett grovt övergrepp i samband med ett sexköp, säger Gabriella Kärnekull Wolfe.

I hennes telefon hittar polisen många sexköpare. Flera utredningar, som kommer att ta tre år och fylla Gabriellas gymnasietid med påfrestande rättegångar och polisförhör, sätts igång. Hon fortsätter gå på sina samtal hos barn- och ungdomspsykiatrin.

– Under den här tiden mådde jag dåligt, säger hon.

Inte din hora

I dag är Gabriella Kärnekull Wolfe 20 år gammal och har lämnat prostitutionen. Hon har kortklippt frisyr, svart bomberjacka och grå munktröja när vi träffas inne på ett bibliotek. Innan vi sätter igång intervjun vill hon dricka ett glas vatten.

– Just nu är jag hyfsat välfungerande. Jag ska börja plugga på juristprogrammet i höst, men jag är orolig för hur det ska gå. Ibland kan jag inte gå upp ur sängen på grund av ångest, säger hon.

Gabriellas sexköpare var mellan 35 och 55 år.

Gabriella berättar att hon nyligen har hoppat av kurser på universitet och att hon för tillfället är arbetslös. Istället engagerar hon sig ideellt i en organisation som hon själv startade under MeToo-hösten 2017.

När bransch efter bransch gick ut och bröt tystnaden om sexuella övergrepp på sina arbetsplatser kände Gabriella att det fortfarande fanns en grupp som var väldigt tyst: De med erfarenhet av prostitution.

– Jag och en kompis startade uppropet #intedinhora i november, säger hon.

Sexuella övergrepp som barn

För att förstå hur Gabriella hamnade i sexhandeln får vi backa bandet åtta år. Då var hon 12 år gammal och utsattes för sexuella övergrepp. Hon fick en skev bild av sexualitet och började kort därefter att söka bekräftelse på internet. Hon övertalades av äldre män att visa sig på olika sätt.

– Jag utsattes för övergrepp online. Många män ville att vi skulle träffas, men då sa jag nej, säger Gabriella.

Successivt passerade hon gränser. När hon var 15 år gammal hade hon passerat så pass många att hon gick med på att träffa en man i verkligheten som hon haft kontakt med på internet.

– Man kan säga att övergreppen övergick till offline, säger hon och fortsätter:

– Första gången jag fick betalt var det inte ens min idé. Han ville betala. Det kanske var någon form av skuldförskjutning från hans sida.

”Misshandla 15-åringar på lunchrasten”

Allting eskalerade snabbt. Gabriella mådde dåligt och började sälja sex flera dagar i veckan. Träffarna kunde ske före, efter eller under skoldagen.

Sexköparna var mellan 35 och 55 år gamla och ibland blev hon även misshandlad under mötena.

– En av dem berättade att han var hockeytränare till sin 8-åriga son. Det var vanliga män, men som tycker om att misshandla 15-åringar på sin lunchrast, säger Gabriella.

Efter att hon hittats på tåget i Stockholm förstod polisen att hon befann sig i en farlig situation. Insatser sattes in för att Gabriella skulle skyddas. Bland annat fick hon en kontaktperson som skulle vara med henne för att hon skulle sluta prostituera sig.

– I ett år slutade jag sälja sex, men när insatserna togs bort började jag igen, säger hon.

Samtidigt pågick utredningen mot sexköparna som man hittat i hennes mobil. Gabriella kunde inte gå vidare, eftersom hon ofta var tvungen att gå på polisförhör eller rättegång.

”Helt sjukt”

Efter tre år avslutades hennes fall rättsligt. Gabriella tog studenten och hon kunde äntligen gå vidare med livet.

– Nu i efterhand tycker jag att det jag har gått igenom är helt sjukt, säger Gabriella.

Organisationen #intedinhora, som Gabriella startade och fortfarande är engagerad i, arbetar i dag på flera sätt. Opinionsbildande genom debattartiklar och demonstrationer, men även genom träffar där personer med liknande erfarenheter kan byta tankar och ge, och få, stöd.

– I framtiden vill jag arbeta med att utveckla #intedinhora, säger Gabriella.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!