Svenska Ingrid, 71, riskerar livet för att hjälpa mammor
Hon har mött tusentals utsatta i kåkstäder
Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2017-11-18
UPPSALA. I 40 år har svenska Ingrid le Roux hjälpt mammor och barn i Sydafrikas kåkstäder.
Ibland med fara för sitt eget liv.
– Under apertheidregimen var det rena krigszonen, jag fick klättra över taggtrådsstängsel för att komma in och hjälpa, berättar hon.
Hon har också varit Nelson Mandelas läkare.
Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar
Läkaren Ingrid le Roux, 71, har för några veckor lämnat sina fattiga och utsatta patienter för det lugna och välmående Sverige. 1972 förde kärleken henne till Sydafrika. Där finns hennes livsverk, organisationen Philani, som betyder ”att bli frisk”.
Hiv och undernärda barn
Flaggskeppet är mentormammorna: Kvinnor som själva kommer från slummen och mot alla odds klarat sig bra, och som nu hjälper andra i kåkstäderna. De har varit ute i runt 200 000 hushåll.
Dessutom är Ingrid själv fortfarande ute i kåkstäderna dagligen.
– Kvinnor och barn är väldigt utsatta. Där finns enorma hälsorisker, som hiv, undernäring och tbc, säger hon.
Från början var mentormammorna några stycken – i dag är de 200. De uppsöker 500 familjer var för att hjälpa dem som behöver. Philani har växt från en medicinsk klinik till sex och har även förskola och vävarverkstad.
Varför brinner du för just mammor och barn?
– Jag var själv småbarnsmamma till tre, och kunde inte tänka mig hur det skulle kännas att inte kunna ge dem mat för dagen. Många av de här mammorna lever ensamma med barnen eller med män som är våldsamma. De har ingen inkomst, ingen medicin, de är väldigt fattiga och bor i skjul av plåt, träbitar eller plast.
Ordnade hårsalong
Hon berättar om ett öde som ligger henne extra varmt om hjärtat:
– En mamma kom till kliniken med sitt barn, de var båda undernärda och hivsmittade. Hon var djupt deprimerad och saknade socialt nätverk – de hade det eländigt. Men hon var duktig på att fläta hår. Vi hjälpte henne med näring, medicin och att utvidga skjulet till en liten hårsalong. För två år sedan fick hon Philanis stipendium och kunde läsa till sjuksköterska. Det känns fantastiskt.
Allt började 1978. Då följde Ingrid med några medicinstudenter med en rullande barnklinik till kåkstaden Crossroads.
– Jag visste ju att det var stora skillnader i landet, men att se det med egna ögon... Det var en halvtimmes bilresa från sjukhuset där jag jobbade, med resurser, hygien och den senaste tekniken till fattigdomen utan några resurser alls.
Under apartheidregimen var kåkstäderna illegala, och Ingrid beskriver det som en ständig kamp mellan de fattiga svarta och polis och militär. Hon – som vit utländska – var förbjuden att vara i kåkstäderna.
Var du aldrig rädd?
– Jo, jag hade ju barn hemma och ibland var kåkstäderna rena krigszonen. Ibland visste jag inte om jag skulle koma hem med livet i behåll. Jag minns en gång när jag var tvungen att få ut en liten baby till sjukhuset för läkarvård. Mina medarbetare fick hålla utkik efter militären medan jag klättrade över taggtrådsstängslet till en motorväg med barnet i min famn.
Som kontrast fick Ingrid le Roux också kontakt med fredspristagaren ärkesbiskop Desmond Tutu och blev hans husläkare. Genom honom och hans fru lärde hon känna självaste Nelson Mandela. Hon gjorde en läkarundersökning av honom under hans första dygn i frihet efter 27 år i fängelse.
Bländad av Mandela
– Jag blev helt bländad av Mandela, jag är aldrig träffat någon med en sådan karisma och värme.
Vad känner du när du tänker på alla du hjälpt?
– Jag är tacksam över att få göra något, som född i ett land med så bra förutsättningar för mammor och barn. Det hade varit svårare att leva i Sverige och veta om all fattigdom och känna sig hjälplös, än att få spela en roll i att förändra.
Du är 71 år, har du ingen tanke på att pensionera dig?
– Nej! Ingrid ler. Jag håller på så länge jag orkar.
Följ Svenska Hjältar på Instagram!
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!