Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

De fick nog – och slog larm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-14

Sköterskorna tvingades låsa in dementa – anmälde boendet

PITEÅ. De dementa patienterna irrade omkring ensamma på nätterna. En av de boende trillade och en annan kröp upp i fotänden av grannens säng.

Undersköterskorna fick nog av den bristande bemanningen – och slog larm.

– Gör man inget kan man bara misslyckas, säger Elisabet Swills.

”Gick hem med sorg i hjärtat” Så beskriver Elisabet Swills och Elisabeth Marklund hur det kändes när de tvingades gå från jobbet på boendet och lämna de gamla bakom lås och larm.

Elisabeth Marklund och Elisabet Swills, undersköterskor på två demens­boenden i Piteå, upplevde sin arbetssituation som allt mindre mänsklig.

Teknisk utrustning som larm och lås ersatte personal nattetid. När de anställda kom till jobbet på morgonen möttes de av förvirrade patienter som vandrade omkring i lokalerna. På golvet låg kiss och av­föring. Vid ett tillfälle hade en av patienterna ramlat – men ingen visste hur det gått till.

– En annan patient kröp upp i fotänden i en med­boendes säng. De andra

boende är så sjuka så de kan inte ropa på hjälp eller slå larm när något sådant här händer, säger Elisabet Swills, 57.

Drog ner ännu mer

Förra hösten skrev Elisabeth Marklund, 51, ett medborgarförslag till kommunfullmäktige för att uppmärksamma politikerna på hur arbetssituationen såg ut.

Men bemanningen minskades ytterligare. Då fick undersköterskorna nog. Tillsammans skrev de en Lex Sarah-anmälan där de påpekade att bristen på personal bidrog till att de inte längre kunde garantera en säker omvårdnad.

– Vi som kan våra jobb, det är oss man ska lyssna på. Ta del av våra erfarenheter, säger Elisabet Swills.

Kerstin Lundqvists mamma är boende på den demensavdelning som Elisabet Swills arbetar på.

– I dag är personalen en jättebegränsad skara, det är förskräckligt. Jag förstår deras förtvivlan, det är ju ingen som lysssnar på dem, säger Kerstin Lundqvist.

Hennes mamma tillhör inte en av de patienter som vandrar på nätterna. Men Kerstin Lundqvist efterlyser stimulans och mental träning för de dementa.

– Eftersom de är så ensamma sjunker de allt djupare ner i sjukdomen.

Den 8 september uppmärksammades undersköterskornas kamp i ”Uppdrag granskning” i SVT.

Programmet bidrog till att kommunen lovade 15 nya tjänster från årskiftet. Dessutom flyttade Socialstyrelsen fram en planerad inspektion av vården i Piteå.

”Man vill räcka till”

– Det som har drivit oss hela tiden är ju kärleken till de gamla, säger Elisabeth Marklund och berättar att arbetssituationen fick henne att känna sig otillräcklig.

– Och då går man hem med sorg i hjärtat. De gamla får sitta bakom bord mest hela dagen. Bälten, larm och lås är hjälpmedel som ska brukas, men ­inte missbrukas. Dessutom vill man räcka till för de anhöriga också, men det är svårt.

Gav resultat

Tillsynen ledde till att Socialstyrelsen nu riktar kritik mot att vården och bemanningen inte utgår från patienternas behov.

Piteå kommun får också kritik för att man struntat i personalens och de anhörigas rop på hjälp. Dessutom har Demensförbundet anmält kommunen och/eller ansvariga tjänstemän för olaga frihetsberövande. Nu ska en åklagare fatta beslut om en förundersökning ska inledas, uppger Piteå-tidningen.

– Vi har gjort en kvalitetshöjning, både för oss själva och för de boende. Det här visar att ett fåtal människor kan förändra, säger Elisabet Swills.

Den 1 december ska socialnämnden i Piteå redovisa för Socialstyrelsen vilka åtgärder man har vidtagit.

Känner du en svensk
hjälte?