Ett ögonblick ...

Publicerad 2011-12-16

... Tomas Diederichsen, 32,

Kockens val: tupp.

Årets kock 2011, som har skapat årets Svenska Hjältar-meny.

– Ja, den tog två dagar för oss att laga plus jobbet innan.

Du bjöd hjältar och gäster på tupp och sylta – varför då?

– Jag vill visa att det går att göra härlig och läcker festmat med enklare råvaror och lite annorlunda styckningsdetaljer. Vi är så insnöade på oxfilé, tycker jag.

Smakar tupp annorlunda än höna och kyckling?

– En ungtupp är ju lite äldre än en kyckling och har lite mer smak. Det är ett underskattat kött. Det kan finnas i välsorterade butiker – hittar du det inte så prata med din handlare.

Har du något tips till den som vill laga sin egen tupp hemma?

– Kör den inte för länge, då blir den torr. 65 grader är en bra innertemperatur.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Lite semester vore skönt, det har varit ett hektiskt år.

... och här är menyn

Förrätt: Lättbakad gravad röding med dragonmajonnäs och gurka. Svensk grissylta med senapskräm och gulbeta.

Gröna ärtor med lagrad prästost och gotlandstryffel.

Varmrätt: Terrin på ungtupp från Hagbygård med rökt sidfläsk, vintergrönsaker, pumpakräm och dillsky.

Dessert: Bakad choklad med färskost- och yoghurtmousse, blåbär, björnbär och saltrostade macadamianötter.