”Man måste stå för det man tror på”

Publicerad 2012-10-26

Amanda stod vid våldtagna Linneas sida när alla andra vände henne ryggen

HON VAR EN VÄN Amanda var en av få som stod vid våldtagna Linneas sida när ryktena om våldtäkten gick som värst.

Linnea blev våldtagen på en toalett av en 15-årig skolkamrat. Hon är en av tusentals unga människor som varje år utsätts för sexuella övergrepp. Men en av få som vågar anmäla.

– Det är det mest skamfyllda brottet att utsättas för så vi räknar med att bara 10 procent anmäler, säger Olga Persson från Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR.

Skolan där övergreppet skedde.

Många minns nog vad som hände i Bjästa våren 2010. Linnea var 14 år när hon blev våldtagen på en skoltoalett av en 15-årig skolkamrat i det lilla samhället utanför Örnsköldsvik. Hon anmälde brottet och tvingades uppleva hur nästan hela skolan vände sig emot henne. Trakasserier och regelrätta hot – efter en period av smutskastning gav Linnea upp och flyttade från orten tillsammans med sin familj.

Skuld och skam

– I sådana här fall är det vanligt med ryktesspridning och det finns många förutfattade meningar om de utsatta tjejerna. Men väldigt många känner redan skuld och skam och då är det viktigt att inte börja ifrågasätta dem, säger Olga Persson.

En som valde att faktiskt att tro på Linnea var Amanda Ögren. Hon såg hur ensam Linnea var och bestämde sig för att gå fram till henne i korridoren och erbjuda sig att lyssna.

– Jag såg hur dåligt hon mådde och förstod att det hade hänt. Så jag sa till henne att jag stod vid hennes sida. Om man ska orka måste man ju ha någon och en vän är det bästa man kan ha, säger Amanda Ögren.

I samband med fest

Förra året anmäldes 2 990 våldtäkter mot barn och unga under 18 år. Bland ungdomar i högstadiet och gymnasiet är det allra vanligast att förövaren och offret är jämngamla, och att de känner varandra sedan tidigare. Oftast är det unga tjejer som blir utsatta för sexuella övergrepp av vänner och pojkvänner, eller av någon i skolan. Som för Linnea i Bjästa.

– Man kanske har träffats samma kväll eller har gemensamma bekanta och så sker ett övergrepp i samband med en fest. Det är ofta någon man känner till och inte en okänd man i en park, säger Olga Persson.

Var tionde anmäls

Sverige tillhör de länder i Europa som har flest antal anmälda fall av våldtäkt per invånare. Ändå räknar man bara med att bara var tionde våldtäkt anmäls.

– Många känner oerhört mycket skuld och skam och mår väldigt dåligt under en lång tid innan de vågar berätta. En våldtäkt är ett grovt brott och väldigt integritetskränkande så det är viktigt att man får rätt hjälp för att komma vidare, säger Persson som själv har träffat många utsatta tjejer i sitt arbete. 

15-åringen som våldtog Linnea inne på skoltoaletten erkände det grova övergreppet och dömdes för våldtäkt mot barn. Fallet fick stor uppmärksamhet i media och Amanda, en av väldigt få som stod vid Linneas sida, fick ta emot hyllningar från hela landet. Men det var inte alltid så lätt att våga gå emot strömmen.

”Var värt det”

– Det är klart att det fick konsekvenser. Många sa att jag var dum i huvudet som trodde på henne och det var många gånger jag gick till mamma och grät. Men man måste stå för det man tror på och jag tänkte på hur det hade varit om det hade hänt mig, det har varit värsta mardrömmen. Så det var värt det, säger Amanda.

Fotnot: Linnea heter egentligen något annat.