Svenska sjuksköterskan Israa: De lever fortfarande i ett helvete
Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2019-03-16
STOCKHOLM. Sjuksköterskan Israa Abdali tröttnade på det bristande engagemanget för människorna i Syrien och startade en egen hjälporganisation.
Med sju containrar fulla av gåvor från Sverige har hon rest till otillgängliga delar av norra Syrien.
– De lever fortfarande i ett helvete där. Situationen är katastrofal. Människor är hemlösa, undernärda och behöver sjukvård.
Sjuksköterskan Israa Abdali, 28, är nyss hemkommen från volontärarbete i norra Syrien. Genom sitt Facebook-konto engagerar hon tusentals svenskar för att bidra med förnödenheter till flyktingar i områden där inte många andra hjälporganisationer är.
– Även om man inte hör om bombattentat så är situationen fortfarande katastrofal i det här området. Tusentals familjer har nyligen förlorat sina tält när de spolats bort i översvämningar och barn fryser ihjäl i kylan, säger Israa Abdali.
För två år sedan tröttnade hon på det bristande engagemanget för människorna som lever kvar i krigets Syrien. Hon startade stiftelsen Stand with Syria där hon arbetar volontärt med sin kunskap som sjuksköterska och organiserar hjälpsändningar från Sverige in i Syrien. Det har blivit sju resor sedan dess.
– Varje gång jag kommer tillbaka till de här byarna blir jag frustrerad över att människorna fortfarande lever i ett helvete och ingenting blir bättre. De har inga möjligheter att bygga upp sina hem eller skolor och det är ont om mat och brist på sjukvård, säger Israa Abdali.
Hemma i Sverige samlar hon genom insamlingar sjukvårdsmaterial, hygienprodukter, kläder och skor som hon transporterar ner i containrar till Syrien. På plats hjälper hon förutom med sjukvård även till med transporter av mat, vatten och kol från Turkiet in i Syrien.
– Människorna är så undernärda och trötta efter många år på flykt. Egentligen vill jag bara skrika ut till omvärlden ”Hallå, ser ni inte vad som händer här?” Och det är därför jag fortsätter dokumentera och lägga ut bilder på allt jag ser på Facebook.
”Var inte beredd på döende barn”
Israa Abdali är född i Sverige men har rötterna i Syrien. I samband en av de stora flyktingströmmarna i september 2015 åkte hon för första gången som volontär till den grekiska ön Lesbos. Då anlände dagligen närmare 3 000 flyktingar och migranter som tagit sig över det smala sundet från Turkiet, ofta i undermåliga båtar.
– Det var mycket sjukvård som behövdes, brutna ben och andra skador, säger Israa Abdali.
I oktober åkte hon tillbaka igen, och då var situationen betydligt värre. En dag minns hon särskilt.
– Vi blev kallade till en plats där det låg flera hundra människor i havet. Vi satt och gjorde hjärt-lungräddning oavbrutet i fem, sex timmar. Flera av de döende var små barn. Jag var inte alls beredd på döende barn, och det värsta var att det bara fanns två ambulanser på hela ön och att det ibland tog över en timme innan ambulansen kom.
I en film från kaoset på ön kunde man se Israas kamp för att rädda liv och bilderna spreds i nyhetsrapporteringen världen över. Hemma i Sverige igen började Israa Abdali att ordna insamlingar på kvällarna, efter sitt jobb på en vårdcentral. Hon fick ihop sjukvårdsmaterial som hon tog med sig under ytterligare två resor till ön under 2016, men då hade hjälporganisationer hunnit organisera sitt arbete på platsen.
– Det var då det gick upp för mig att jag ju måste åka till Syrien och hjälpa människorna som finns kvar där, de som inte har möjlighet att fly.
Tar med följare in i Syrien
Israa Abdali är född i Sverige men har rötterna i Syrien. Hon bestämde sig för att åka och se på vilket sätt hon kunde hjälpa till på plats. Hon skrev till vänner att de gärna fick skicka gåvor via Swish så att hon kunde köpa med sig mat till behövande.
– Jag hoppades få ihop 10 000 kronor innan jag åkte, men det blev nästan 100 000 kronor på bara fem dagar. Jag var helt chockad när jag fick meddelandena om hur mycket människor skänkt.
Nere i Syrien publicerade hon inlägg på Facebook där följarna kunde se hennes arbete i realtid, och hur matpaketen delades ut till människor.
– Inlägget spreds jättesnabbt i sociala medier och fler ville vara med och hjälpa till, säger Isra Abdali.
Det var då hon drog igång vad hon själv kallar för sitt första ”containerprojekt”. Varje dag efter jobbet hemma i Stockholm ägnade hon sex timmar åt att samla ihop gåvor från privatpersoner och företag för att ta med sig till Syrien. Hon fick låna ett lager gratis av ett företag och flera frivilliga hjälpte henne med sortering.
– Jag har lärt mig väldigt mycket under de här senaste åren, om logistik och om hur man driver en stiftelse. Och sen väldigt mycket om akutsjukvård. När man ställs inför situationen med ett döende barn kan man inte säga att ”nej det här är inte mitt jobb som sjuksköterska” utan då löser man det bara.
Och för Israa Abdali har sociala medier varit viktigt i arbetet.
– Jag vill ta med följarna in i Syrien och visa hur det verkligen ser ut, framför allt nu när rubrikerna i media blir färre. Och jag är så glad för allt engagemang.
Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.
Nominera din hjälte här nedan!
PODD: Så besegrades terrorsekten IS
Terrorgruppen IS sista fäste har fallit efter flera års strider. I Aftonbladet Daily försöker vi reda ut hur IS kunde bli så stora, och hur de slutligen besegrades.
Lyssna: iTunes (iPhone) Acast Spotify