Linnea, 11, räddade två hjärtsjuka barn

Publicerad 2012-09-15

Samlade in pengar till operationer i Vietnam

Linnea bor i Vietnam tillsammans med sin familj. Där går hon i internationella skolan i huvudstaden Hanoi

Linnea Niklasson var bland de första i Sverige att överleva sitt medfödda hjärtfel.

Som 11-åring räddade hon livet på två pojkar i Vietnam genom att samla in pengar till deras hjärtoperationer.

– Jag tänkte ”wow, jag klarade det!” Det var coolt och väldigt rörande, säger Linnea.

Linnea på sjukhuset.

Linneas första fem år i livet var ett rent helvete för familjen Niklasson. Svåra operationer avlöste varandra och Linnea svävade flera gånger mellan liv och död.

Som en av de första i världen opererades hon för sitt hjärtproblem och vaknade upp ur narkosen med en nyvunnen framtid framför sig. I dag är hon 11 år och frisk. Hon orkar inte springa lika snabbt som kompisarna och går fortfarande på regelbundna hjärtkontroller, men i övrigt är hon som vilken 11-åring som helst.

”Nu eller aldrig”

Eller inte riktigt ändå. Linnea har hunnit med att rädda två liv.

– Det var liksom nu eller aldrig, annars hade det varit för sent, säger Linnea.

Allt började i Vietnam i vintras. Linnea hade flyttat dit tillsammans med sin familj ett halvår tidigare och börjat internationella skolan i huvudstaden Hanoi. Där fick hon i uppgift att göra en djupdykning i ett valfritt ämne.

Besökte sjukhus

Linnea valde hjärtat. Nu skulle hon försöka förstå vad det var hon gick igenom som liten.

– För oss som familj har det varit en utrensning av gammalt. Det har varit häftigt men också många tårar under den här väldigt känsloladdade resan, säger Linneas mamma Malin Niklasson.

Linnea besökte vietnamesiska sjukhus där hjärtsjuka barn och deras mammor trängdes under enkla förhållanden. De flesta har inte råd att betala för de operationer som krävs.

Kunde inte rädda alla

– Jag blev väldigt förvånad när jag kom in på sjukhuset och undrade vem som ska ta hand om alla barnen. Men det kändes stort att faktiskt kunna säga till en mamma att jag också är hjärtbarn och att om hon bara hoppas så kan hennes barn bli lika stort som jag, säger Linnea.

Hon bestämde sig för att hjälpa. Men hon kunde ju inte rädda alla barn, det förstod hon. Med hjälp av en organisation kom hon i kontakt med Bui Duc Trung, en sjuårig pojke från landsbygden som hade ett av de hjärtfel som Linnea föddes med - ett stort hål i hjärtat. Trung behövde en operation snart, annars skulle han inte överleva.

Köpte presenter

Linnea satte i gång och samlade in pengar. Hon klippte ihop en film med bilder från sin egen uppväxt och gick upp på scen inför alla tusen skolelever och deras föräldrar för att prata om sitt projekt.

Pengarna rullade in och till slut hade Linnea fått in 22 000 kronor, mer än tillräckligt för att Trung skulle få sin operation. När den dagen kom i somras köpte Linnea med sig mjölk och presenter som hon gav till Trung på sjukhuset innan han sövdes ner.

– Han såg väldigt rädd ut men när jag kom så log han. Skillnaden mellan honom och mig var att jag var liten när jag opererades. Han visste att när han somnar är det inte säkert att han vaknar igen, säger Linnea.

Läkarna tackade

Men det gjorde han. Och samtidigt som Linnea gick upp på skolans scen för att hämta sitt diplom får familjen ett sms om att Trung har fått lämna sjukhuset, frisk.

– Nu kan pojken få ett liv. Han är född i en väldigt fattig familj där mamman tog hand om två barn och en sjuk pappa men nu när han är räddad så finns det två som kan hjälpa till, säger Linnea.

Efteråt tackade läkarna Linnea för att de fått chansen att utföra en så avancerad operation. Det var första gången på det sjukhuset. Och inte nog med att Linnea räddade Trungs liv. Pengarna hon samlade ihop räckte faktiskt till en operation till och nioårige Quach Dai Phu Gia fick chansen att leva ett friskt liv.

”Vill fortsätta”

Och Linnea tänker inte stanna där.

– Jag vill fortsätta hjälpa barn nu när jag vet hur det känns. Medan jag höll på med det var det väldigt jobbigt och jag var rädd att operationen inte skulle gå bra. Men jag räddade ju honom, jag kan rädda fler.