Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Han vill få judar att känna sig trygga

Uppdaterad 2015-05-13 | Publicerad 2014-09-13

Från buse till brobyggare - muslimske hjälten jobbar mot antisemitism ihop med ungdomar

Han är muslim och slåss för att Malmös judiska ­befolkning ska känna sig trygg.

– Du måste säga ifrån när du ser eller hör ­kränkande beteende. Vi får inte blunda, säger Siavosh Derakhti, 23.

Men det var ingen självklarhet att han en dag skulle bli mentor och förebild.

För han var en buse.

Det var ingen självklarhet att Siavosh Derakhti en dag skulle bli mentor och förebild.

Första gången han satt i en polisbil var han sju. Första gången han var full var han tio. Ganska snart höll han på med droger och senare gick han ut gymnasiet med IG i princip varje ämne.

Han var en buse, som han själv uttrycker det.

– Min pappa var politiskt aktiv och rätt så frånvarande under åren då jag skulle ha behövt en manlig förebild. Men jag kände också ett starkt hat mot samhället. Mina högt utbildade föräldrar flydde till Sverige från Iran men fick inte jobb – varför skulle jag kämpa när jag ändå aldrig skulle bli svensk nog, säger Siavosh.

”Malmö är för alla”

Men 2010 förändrades livet. Efter sjukdomsfall i familjen insåg han vad den betydde för honom och han hittade kärleken i fotboll och thaiboxning. Det var dags att ta sig i kragen. Samtidigt började antisemitiskt klotter dyka upp i skolan och han såg hur lärarna vände ryggen. Siavosh som själv är muslim men haft flera judiska vänner under uppväxten, ifrågasatte varför man i undervisningen inte pratade mer om förintelsen men fick svaret att det inte längre var aktuellt.

– Där och då bestämde jag att vi måste bygga broar mellan den judiska och muslimska befolkningen innan det är försent. Mitt Malmö är till för alla och som jude ska man till exempel våga bära kippa och fortfarande känna sig trygg.

Som projektarbete ordnade han därför en klassresa till Auschwitz, höll föredrag om resan och bjöd in en överlevande. När han sen gick ut skolan grundade han den ideella organisationen Unga muslimer mot antisemitism, i dag Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet (UMAF). Nu föreläser han i skolor, på fritidsgårdar och för företag om både judars situation i Malmö och livet som muslim i Sverige. Han deltar också i den offentliga debatten och vill framför allt nå Malmös unga. Därför ligger fokus just nu på en ungdomsgrupp med så kallade ambassadörer som har i uppgift att föreläsa för sina skolkamrater om antisemitism, islamofobi, antiromanism och afrofobi.

– Det är otroligt att se gemenskapen och solidariteten mellan de här barnen från vitt skilda bakgrunder, men skrämmande att se vilket främlingsfientligt hat som sprids av unga på till exempel sociala medier. Men det värsta är omgivningens tystnad. Det är dags för Sverige att ta det här på allvar, vi kan inte låta historien upprepa sig. 

Engagerar ungdomar

Två av UMAF:s ungdomsambassadörer är Michelle, 15, och Driton, 19. Michelle kom i kontakt med Siavosh efter en av hans föreläsningar och föll både för hans personliga historia och hans positiva attityd. Att hon dessutom stött på antisemitism i bland annat skolan motiverade henne att engagera sig i ungdomsgruppen.

– Hittills har jag föreläst om förintelsen för min gamla högstadieskola och spridit UMAF:s budskap på sociala medier. I min omgivning har jag bara fått positiva reaktioner och fler har velat engagera sig, säger Michelle.

Driton praktiserade på en fritidsgård när han träffade Siavosh som då jobbade som ledare. För honom var det självklart att bli ambassadör eftersom han dels själv utsatts för främlingsfientlighet, dels vill bygga broar mellan svenskar – oavsett tro eller ursprung.

– När jag pratade om Siavosh projekt för min klass så var det som att tända en lampa i rummet – ingen har lagt så mycket tid på ungdomar som han lägger på oss. De ville veta varför jag gör det här och tyckte att det skulle bli roligt att följa gruppens arbete, säger Driton.   

I höst kommer gruppen att besöka ett koncentrationsläger och målet är att inom två år ha minst hundra ambassadörer som kan föra vidare arbetet. Drömmen är att UMAF i framtiden ska utvecklas till en rikstäckande organisation. Men arbetet medför också risker och dödshot är något Siavosh har tvingats vänja sig vid.

– Jag har fått både samtal och mejl, blivit hotad på sociala medier och förföljd när jag går hemifrån men jag tänker inte låta mig tystas. Framtidens barn måste få växa upp utan att känna sig rädda på våra gator. 

Obama bad om möte

Och den intensifierade konflikten i Mellanöstern har inte gjort situationen i Malmö eller Siavosh arbete lättare. Medan han är noga med att poängtera att kritik av Israels politik inte är antisemitism i sig, så övergår den kritiken ofta snabbt i ett judehat.

– Hatet finns både bland vuxna och barn och det är oacceptabelt. Mitt arbete handlar om civilkurage, att våga säga ifrån när du ser eller hör kränkande beteende. Vi får inte blunda.

Trots att UMAF hittills inte fått något statligt eller kommunalt stöd har Siavosh arbete inte gått obemärkt förbi. Förra året uppmärksammades hans insats av Barack Obama under presidentens statsbesök i Sverige. Under ett enskilt samtal diskuterade de den ökande antisemitismen i Malmö.

– Det var ett magiskt möte men det bästa den dagen var att för första gången i mitt liv höra mina föräldrar säga att de var stolta över mig – och att känna mig stolt över mig själv.

Är du en vardagshjälte? Kolla in filmen och sprid kärleken!