Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Madeléne kände sig ensam – startade Facebookgrupp

Uppdaterad 2021-03-09 | Publicerad 2021-03-05

Ensamstående förälder och nyinflyttad till en småstad.

Då är det inte lätt att få nya vänner.

Men det stoppar inte Madeléne Månsson i Norrtälje. Hon har startat en Facebookgrupp för att råda bot på sin egen – och andras – ensamhet.

– Har man ett problem så måste man göra något åt det. Jag är inte en sån som sätter sig ner och tycker synd om mig själv. Det ligger inte i min natur, säger Madeléne Månsson

Sex av tio svenskar känner sig ibland eller ofta ensamma och var tredje av dem upplever att det är ett problem. Var tionde svensk har inte en enda nära vän. Det visar siffror från en undersökning beställd av WSP.

Det är alltså inte så konstigt då att nyinflyttade Madelene Månsson känner sig ensam. Sedan är förstås inte Madelene egentligen helt ensam. Hon har tre barn hemma som fyller en stor del av hennes tid: Melody, 3, Cornelia, 7, och James, 11.

– Helgerna går mest åt till att hänga i lekparkerna eller kanske gå och klappa får, säger Madeléne och skrattar.

Slutna sällskap

Madelene kommer ursprungligen från Norrtälje men flyttade därifrån som 19-åring. Men hon saknade sin familj och efter att hon separerat flyttade hon tillbaka till Norrtälje.

– Min mamma och min pappa bor ju här och min syster, hennes barn och min mormor.

Madelene har barnen på heltid hos sig. Det gör att hon har svårt att ha egentid eller träffa nya vänner.

– Har man en partner så har man ju ändå ett visst socialt vuxet umgänge, då kommer ju ändå partnern hem efter jobbet.

Madelene studerar och hennes fritid går åt till att vara med sina barn i lekparken och andra aktiviteter.

– Jag har talat med andra nyinflyttade, både äldre och yngre, och alla säger samma sak. I Norrtälje är folk väldigt slutna och håller sig i sina slutna sällskap som de alltid har gjort och man känner liksom att man inte riktigt kommer in i gemenskapen, säger Madeléne.

”Det borde finnas fler ensamstående föräldrar som är i samma situation”, säger ensamstående trebarnsmamman Madeléne Månsson som saknar vuxet sällskap.

Fler i samma situation

Nu hoppas Madelene att den ganska nystartade Facebookgruppen ”Ensamstående föräldrar/gemenskap Norrtälje” ska ge utdelning, något som Norrtelje Tidning var först att skriva om.

– Det borde finnas fler ensamstående föräldrar som är i samma situation, som också känner sig låsta och där man också kan relatera till varandra på ett annat sätt. Man kanske måste lägga barnen tidigt och sedan blir man sittande.

Och kanske kan Madelénes initiativ inspirera andra att sträcka ut en hand. För om sex av tio svenskar känner sig ensamma borde det finnas goda möjligheter för många att hitta en ny vän.

Sex av tio svenskar känner sig ensamma och var tionde svensk har inte en enda nära vän.

Varför är det så svårt för oss att träffa nya vänner?

Aftonbladets läsare delade med sig av sina berättelser och tips i vår chatt om ensamhet.

Denna chatt är stängd.

  • Tack för alla era fina inlägg och berättelser om ensamhet och vänskap. Jag avslutar med det här citat som i alla fall summerar mina tankar kring vänskap: ”The only way to have a friend is to be one” – ”Det enda sättet att ha en vän är att vara en”. Ta hand om er där ute och var rädda om er. Var alltid er egen bästa vän och försök ta dig tid att ringa någon i dag. Kram!

  • Jag tror tyvärr inte att det är ovanligt. Jag är själv inflyttad i en medelstor svensk stad och råkade bosätta mig i ett område dit man återvänder och köper sitt föräldrahem. Således känner alla alla sedan barnsben. I 12 år han jag, som är social, bott här utan att få en vän. Det knappt befintliga umgänget jag har sker kring barnen och deras aktiviteter. Men att stå vid idrottsplatsen eller att smskonversera om vems tur det är att köra är inte samma sak som att ha en kompis.

    Vi är många ensamma.

    Humla
    5 mars 2021
  • Så bra initiativ. Efter 5,5 år som nyinflyttad pensionär känner jag knappt en kotte i urtråkiga Norrtälje! Iom pandemin finns heller inget föreningsliv så det är lätt att krevera i denna till utseendet s k småstadsidyll.

    Christina
    5 mars 2021
  • Christina, det låter som att di behöver prata med din man, kanske kan han anpassa sig? Är man tillsammans ska man ju vara glada ihop. Tycker inte att det låter optimalt med alla som är i förhållanden man känner sig ensam i.

    Hej!
    5 mars 2021
  • Har några få vänner men ingen nära som jag är där i vått och torrt. jag bjuder inte in till det riktigt heller. Var mobbad under barndomen och det har påverkat min tillit. Att varje dag från man är 11-12 år tills nu fått höra att man är ful tar hårt. Inte en vecka i livet har gått sedan dess då jag inte fått höra det och jag är 55+ idag. Känner mig lugnast när jag är ensam då det alltid känns som jag blir betraktad/bedömd. Tror tom mobbningen har påverkat så att jag är stresskänslig och fått utmattningssyndrom flera ggr.Lågt självförtroende/självlärde har gjort det svårare.

    Lisa

    Hej Lisa, flera i chatten skriver om mobbning och tankar om sitt utseende. Jag tänker att du nu har haft sådana här tankar hela ditt liv och då är det nog bra att gå och prata med någon. För det finns hjälp att få! Det glädjer dig att du har vänner, även om de inte riktigt är så nära. Försök bygga på den vänskapen och försök öppna dörren för nya bekantskaper. Kram!

    Susanna Vidlund
    5 mars 2021

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!