Blev misshandlad – av skolkamrat

Publicerad 2012-11-16

Christoffer, 16, attackerades två gånger på två månader

Christopher Vicksell.

Svårt misshandlad på höstlovet. Ännu värre på jullovet.

Christopher Vicksell, 16, är en av tusentals unga som utsatts för det utbredda ungdomsvåldet.

– Det är väldigt vanligt, särskilt på högstadiet där det handlar om status och respekt, säger han.

Christopher Vicksell tog tåget från Stockholm till småländska Skillingaryd för att spendera fjolårets höstlov med sin dåvarande flickvän. Men han fick inget varmt välkomnande. På stationen väntade en stor tonårsmobb, beväpnad med knogjärn.

– Jag hör någon komma springande bakom mig i gruset och blir nerputtad på marken. Sedan börjar folk slå och sparka på mig, säger Christopher.

Jagade ikapp gänget

Den gången hade han änglavakt. Två kvinnor som blev vittnen till händelsen jagade ikapp gänget och avbröt misshandeln. Brottet anmäldes men utredningen lades ner i brist på bevis.

Inte ens två månader efter misshandeln i Småland hände det igen. Det var skolavslutning och Christopher var på väg till skåpet för att hämta sin jacka när han kände att någon närmade sig bakifrån i skolkorridoren.

– Han tar strypgrepp på mig och drar ut mig utanför skolan. Sedan börjar han mata slag med knytnävar mot tinningen, tar upp sitt bälte och börjar slå med spännet mot bakhuvudet, säger Christopher som var väl bekant med den jämnårige gärningsmannen.

Känner ofta varandra

De hade bråkat tidigare och den här händelsen föranleddes av småtjafs på Facebook, enligt Christopher. För honom slutade det med en inre blödning i handen och tre stygn i huvudet. Gärningsmannen dömdes för olaga hot och misshandel.

– Christopher har kanske rört sig i fel gäng men han har aldrig varit någon slagskämpe. Nu har han valt ett gymnasium där han kommer bort ifrån det här, säger hans mamma Elisabeth Vicksell.

Det som hände Christopher två gånger på två månader är inte ovanligt. Förra året anmäldes 19 100 misshandelsbrott mot barn och unga under 18 år. Ofta känner offret och gärningsmannen varandra och sju av tio brottsmisstänkta är under 20 år, enligt uppskattningar från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Misshandel bland unga är tyvärr vanligt, och särskilt gäller det unga män och pojkar. Mörkertalen är mycket stora, säger Carin Götblad, före detta länspolismästare som numera är nationell samordnare mot våld i nära relationer.

Nöjd med domen

Forskning visar att ungdomar är en grupp som ofta drar sig för att anmäla brott. Christopher Vicksell valde inte själv att anmäla. Det gjorde skolan åt honom.

– Om du anmäler och någon blir dömd så kommer den personens kompisar att vara ute efter dig sen, säger Christopher som ändå är nöjd med att det blev en fällande dom i ett av fallen.

– Jag är inte rädd längre, säger han.