Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hon pärlar för de assyriska barnen

Uppdaterad 2014-11-19 | Publicerad 2014-09-05

Melisia, 9, har samlat in över 200 000 kronor med sina armband

Ministern bär ett.

Flera kända idrottsprofiler också.

För att hjälpa de nödställda assyrierna i Irak gör Melisia Younan, 9, pärlarmband med texten "Free Assyria".

Nu har hon och hennes syskon samlat in över 200 000 kronor.

Bokstav för bokstav, pärla för pärla.

Melisia Yonan, 9, sitter på vardagsrumsgolvet och jobbar koncentrerat. Hon har tappat räkningen på vilket armband i ordningen hon gör.

Det har knappt gått en månad sedan den första bilden av armbandet lades ut på Facebook.

Budskapet var tydligt: Köp ett armband och hjälp de nödställda assyrierna i Nineveslätten i Irak och i Syrien.

Ett dygn senare hade ett par hundra beställningar kommit in – nu är de uppe i över 2 500 armband.

Melisia är överväldigad. Hon kan inte förstå att idén hon kläckte ur sig en morgon i somras nu engagerar så många.

– Jag har ju alltid gillat att pärla så jag tänkte att det var en bra idé att sälja och samla in pengar. Men jag trodde aldrig att så många skulle köpa, vi har till och med skickat till andra länder, säger hon.

Trots att hon bara är nio år har hon en klar uppfattning om händelseutvecklingen; att över 200 000 assyrier har fördrivits av terrororganisationen IS och att många har mördats.

”Det kom så många!"

Hon vet att barnen inte har något hem kvar och tvingas sova ute.

– Vi har pratat mycket om det och jag tycker så synd om barnen och deras föräldrar. Nu kan vi i alla fall hjälpa till med mat och kläder. Först blir jag ledsen när jag tänker på det hemska som händer i Irak, men sedan blir jag glad att så många vill hjälpa till, säger Melisia.

Hon talar med självsäker röst. Som om det vore en självklarhet. Men det kanske inte är så konstigt. Både mamma och pappa har haft ett livslångt engagemang inom den assyriska föreningsrörelsen, de tre äldre syskonen likaså.

Att då Melisia – som i andranamn faktiskt heter Assyria – skulle välja samma väg var inte så svårt att gissa.

Storebror Josef, 27, är imponerad över systerns initiativförmåga samtidigt som han blir frustrerad när han tänker på landsmännens situation.

– Det värsta är att omvärlden bara ser på, ingen gör något. Assyrierna är ursprungsbefolkningen i landet och flera tusen år gammal historia håller på att raderas, säger han.

Texten ”Free Assyria” på armbanden är en symbol för assyriernas kamp om en frizon i Assyrien, Ninevehslätten, något även Iraks parlament gett grönt ljus för innan den etniska rensningen tog fart.

– Visst kan vi fortsätta att själva skänka pengar varje månad. Men genom Melisias initiativ har vi fått över 2500 personer att ge 100 kronor var. Det har fått en fantastisk spridning – och det är bara början, säger Rany, 22.

Genom armbanden väcks också uppmärksamhet kring frågan, menar storasyster Ninia, 24.

Ganska kort efter att beställningarna strömmat in insåg Melisia och familjen att det var ohållbart att sköta allt själva.

På Facebook bjöd de in till en pärlkväll i syrisk-ortodoxa St Gabrielkyrkan i Göteborg.

Melisia tindrar när hon tänker på det.

– Det kom så många! säger hon.

– Det var barn och vuxna. Tjejer och killar. Jag blev jätteglad att mina kompisar kom och många andra som jag knappt känner. Alla vill hjälpa till så nu har vi det flera gånger i veckan.

Lovord från ministern

Pärlkvällarna brukar samla uppåt hundra personer – och Melisia ser fram emot varje gång.

Nu håller pärlandet på att sprida sig till andra städer också, till exempel Stockholm.

Hos Assyriska Kulturföreningen i Botkyrka, utanför Stockholm, pärlades det cirka 400 armband första kvällen, varav 378 såldes på plats.

När integrationsministern Erik Ullenhag för ett tag sedan besökte Assyriska Föreningen i västra Frölunda passade storebror Josef på att berätta för ministern om armbanden.

– Han sa att det var ett jättebra initiativ, att han gärna ville stödja det och så tog han på sig ett band, säger Josef.

Andra profiler som har på sig armbandet är Hammarby-spelarna Stefan Batan, Andreas Haddad och Nahir Besara samt forna basketstjärnan Nina Baresso.

Mamma Edibe Younan är stolt:

– Jag finner inga ord för att beskriva min glädje över att så många barn valt att hjälpa till, säger hon.

Linda Asmar