Vårdhunden Primus sprider glädje och lugn på demensboende
Uppdaterad 2021-08-26 | Publicerad 2019-04-14
TYRESÖ. Att klä på sig går snabbare och talet flyter bättre.
Allt tack vare vårdhunden Primus som jobbar på ett demensboende i Tyresö.
Men framförallt sprider han glädje.
– Jag har sett att det piggar upp bara att få känna på pälsen. Det ger liv och rörelse, säger gruppchefen och hundföraren Lynn Lindqvist.
Åttaåriga labradoodlen Primus är en certifierad vårdhund som jobbar på demensboendet Villa Basilika i Tyresö.
Han är stor. Så pass stor att han tar upp nästan hela soffan där han lagt sig till ro. Han lyfter huvudet och låter sig klias under hakan innan han helt sonika vilar huvudet i Thords hand. Thord Falk, 86, bor kvar på Villa Basilika efter att hans fru som var dement har gått bort. Han har själv haft hund största delen av sitt liv och uppskattar att få umgås med Primus på boendet.
– För mig är det fantastiskt att ha honom här. Jag tycker om djur. De andra gör det också. Det är härligt att få klappa dem.
– Det var faktiskt Primus som hittade mig. Han kom in i mitt rum och efter ett tag hoppade han upp i sängen och lade sig bredvid mig. Han kan somna vid mig, då är han trygg.
Olika hundar har olika påverkan
Förutom Primus finns det tre personalhundar på boendet, varav en är under utbildning till att bli vårdhund.
– Hundarna har olika betydelse. En kan ge energi och skratt medan Primus ofta är lugnande, han får dem att slappna av, säger gruppchefen Lynn Lindqvist.
Primus jobbar måndag till fredag. På förmiddagarna går han med aktivitetsansvariga Moa Engström. Han är med när de boende ska klä på sig och äta frukost och under olika aktiviteter som promenader eller filmvisning.
– Han hjälper till i vardagssituationer som ibland kan vara problematiska. När Primus kommer in kan en påklädning ta fem-tio minuter istället för en timme, säger Moa.
”De tar fram minnen”
På eftermiddagen är det speciell hundtid där Primus hälsar på alla, skakar tass och gosar. Han jobbar också en del med sorgearbete, om någon förlorat sin partner eller vän lägger han extra tid hos den som behöver. Han är även med vid livets slutskede.
Flera studier har visat att hundar och andra djur kan ha positiva effekter på den psykiska hälsan. Framförallt verkar de lugnande och kan minska oro och stress hos vårdtagare. Moa ser ännu fler fördelar:
– Till exempel med de som har svårt med talet, de kan prata i fullständiga meningar när de börjar gulla med djuren. De plockar också fram minnen, att de kan säga ”jag hade hund när jag var liten”, ”vi hade katter”. Då letar man i minnet vilket är väldigt bra.
När man kelar med hundar eller andra djur frisätts oxytocin och serotonin – kroppens egna måbra-hormoner som gör oss lugna och glada. Även hundarna har de här hormonerna och mår bra av att kela. Den effekten märker Lynn av som kallar Primus för ”en knähund på 38 kilo”.
– Han trivs i sitt jobb. Hans arbete är att göra en människas liv bättre en dag i taget. Och han gör det med bravur, säger Lynn.
Följ Svenska Hjältar på Facebook
Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.
Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.
Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.
Nominera din hjälte här nedan!